Mi a monocita a laboreredményben? A monocita mikor magas vagy alacsony?

Pénzcentrum2020. október 2. 14:29

Egy átlagos laborvizsgálat során számos fontos információt tudhatunk meg egészségi állapotunkról, immunrendszerünk működéséről: ezek közül az egyik érték a monocita százalékban megadott aránya. Na de mi az a monocita, mi a monocita jelentése és miért fontos a monocita vérkép vizsgálat, avagy miről árulkodik a monocita a laboreredményben? Járjunk utána, mi a monocita normál tartománya, azaz mennyi a normális monocita szám, a monocita mikor magas és mit jelent a monocita magas értéke? Van okunk az aggodalomra magas monocita esetén?

Cikkünkben eláruljuk, mi a monocita a laboreredményben és miért vizsgálják: tudd meg, mi a monocita funkciója szervezetünkben, mit csinál a monocita, mekkora monocita értékek számítanak normálisnak (mennyi a monocita normál szintje) és mi történik, ha a monocita vérkép alapján túl magas vagy túl alacsony számban van jelen a szervezetünkben? Járjunk utána, hogy a monocita mikor magas, illetve, hogy mit jelent a monocita alacsony szintje, mik állhatnak a monocita vérkép kóros értékek hátterében? Mik a monocita magas szint okai, mitől függ, hogy mennyi a monocita érték a laboreredményben?

Mi a monocita a laboreredményben?

Mindenekelőtt tisztázzuk, mi az a monocita, avagy mi a monocita jelentése a vérképben! A monocita egy amőbaszerű sejt, a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotja: ezek a monocita sejtek átlagosan a fehérvérsejtek 2-10 %-át teszik ki. A monocita nem csak a fehérvérsejtek, de az összes véralkotóelem között is a legnagyobb méretű sejt, amely sajátos, a szervezet számára elhanyagolhatatlan védekező funkciókat lát el.

Mi a monocita szerepe a szervezetünkben?

A velünk született immunrendszerünk részét képző monocita sejtek a csontvelőben keletkeznek, majd a kikerülnek a véráramunkba, ahol 1-3 napig keringenek, mielőtt tovább differenciálódnak dendrikus sejtekké vagy makrofágokká. A monocita sejtek szerveink szöveteibe beépülve 3 fontos funkciót látnak el:

  • fagocitózis, köznyelven a kórokozók bekebelezése: a monocita felismeri a kórokozó baktériumokat és a szervezet saját, fertőzött sejtjeit is, amelyekhez ellenanyagok kötődnek, és el is pusztítja azokat;
  • a kórokozók antigénjeinek prezentációja: ezáltal beindul a szervezet immunválasza;
  • citokintermelés, másnéven olyan molekulák termelődésének serkentése, amelyek a sejtkommunikációban játszanak fontos szerepet.

Miért fontos a monocita vérkép vizsgálat?

Ahogy a fentiekben is jeleztük, a monocita egyike a legfontosabb, legalapvetőbb laborparamétereinknek. A monocita vérkép vizsgálat során rengeteg információ kiderül szervezetünk egészségi állapotáról: a monocita a laboreredményben kimutatott mennyisége és aránya alapján következtethetünk különböző fertőzésekre és más megbetegedésekre.

Mennyi a monocita normál tartománya?

A monocita számának mérése vénás vérből való mintavétel útján történik (rutin laborvizsgálaton is mérik a monocita mennyiségét).

A monocita normális értéke 3-8%, ami azt jelenti, hogy egy egészséges ember szervezetében a fehérvérsejtjei 3-8%-át teszik ki a nagyobb méretű monocita sejtek.

Abban az esetben, ha megemelkedett a monocita vérképben kimutatható mennyisége, vagyis a monocita magas szintjét látjuk a laboreredményben, az esetek többségében a magas monocita szám arra enged következtetni, hogy a szervezetünk éppen reagál valamilyen rendellenes eseményre, tipikusan bakteriális vagy vírusos fertőzésekre.

Mit jelent a monocita kóros értéke: a monocita mikor magas vagy alacsony?

A monocita a laboreredményben lévő értékek alapján könnyen vizsgálható: a vérkép áttekintése során megvizsgálhatjuk a laborparaméterek normális spektrumait, amelyek között minden kóros értéket kiemeléssel jelölnek. Ha például a monocita 10% a laboreredményünkben, az azt jelenti, hogy túl magas a monocita számunk, tehát olyan probléma merült fel a szervezetünkben, amelyre az immunrendszerünk jelenleg is válaszreakciót ad, például valamilyen fertőzés elleni küzdelem zajlik a háttérben.

Monocitózis: mitől magas a monocita értéke?

Ha a monocita a laboreredményben kórosan magas értéket, monocita túltengést mutat (pl. monocita 10% vagy afölötti magas monocita érték), az olyan problémákra utalhat, mint a vírusos vagy a bakteriális eredetű fertőzések, a szervezetet érintő krónikus gyulladások, de többek között immunbetegségek, graulóma, nekrózis, szarkoidózis vagy daganatos megbetegedések is előfordulhatnak. A magas monocita okai közé soroljuk továbbá a zsíranyagcsere-zavart, a vírusos eredetű lázat vagy a Cushing-szindrómát, de a stressz is kiválthatja a monocita szint megemelkedését. Ha a beteg érelmeszesedésben szenved, a magas monocita szint egy szívroham előjeleként is figyelmeztethet bennünket!

Monocitopénia: mitől alacsony a monocita száma?

Így, hogy tudjuk, a monocita mikor magas, érdemes annak is utánajárnunk, hogy a monocita mikor alacsony a vérképben. Az alacsony monocita szám okozói többnyire a csontvelőt érintő megbetegedések, a szisztémás autoimmun betegségek és egyes baktériumok vérbe jutó toxinjai. A betegségeken kívül bizonyos kezelések (kemoterápia, kortikoszteroidos kezelés) is okozhatják a monocita szám csökkenését a vérképben.

A monocita kóros eltérései: mikor forduljunk orvoshoz?

Laborvizsgálattal a hétköznapokban ritkán, krónikus betegség híján általában csak a munkaalkalmassági vizsgálatokon találkozunk, azonban ettől függetlenül is érdemes időnként elmennünk vérvételre, hogy nyomon követhessük egészségi állapotunk változásait. Az olyan véralkotóelemek, mint a monocita vizsgálata segíthetnek a súlyosabb megbetegedéseket is idejében kiszűrni és gyógyítani, emiatt mindenképpen azt javasoljuk, hogy ha tudjuk, hogy a monocita magas, vagy más kóros eltérést tapasztalunk vérképünkben, forduljunk háziorvosunkhoz, aki beutalhat alaposabb vizsgálatokra egészségünk megőrzésének érdekében!

Érdemes kiemelnünk továbbá azt is, hogy a monocita a laboreredményben – ugyanúgy, ahogy ezt minden egyes laborparaméter esetében elmondhatjuk – csak más laborparaméterekkel együtt értelmezhető (pl. a monocita értéke összefüggést mutat a lymphocyta szintjével), önmagában egy enyhén emelkedett monocita szint esetén, főleg, ha a többi laborparaméterünk rendben van, egyáltalán nem kell súlyos betegségre gondolni – állhat a háttérben akár a stresszes életmód vagy egy tünetmentes fertőzés is. A biztonság kedvéért kérjük ki a magas monocita (vagy alacsony monocita) esetében a háziorvosunk véleményét, aki szükség esetén elrendelheti a további kivizsgálást.

Címkék:
egészség, betegség, vér, vérvétel, labor, betegségek, laborvizsgálat,