Nem találnak gyógyszerészt a patikák: meddig gyűrűzhet a munkaerőhiány?

Pénzcentrum2020. július 16. 09:29

Érzékenyen érinthet több gyógyszertárat is 2025-től az előírás, amely szerint csak az lehet gyógyszertárvezető, aki megfelelő szakvizsgával rendelkezik. A követelmény alól csak azok a gyógyszerészek élveznek majd mentességet, akik betöltötték az ötvenedik életévüket. A HGYSZ azonban jogszabály-módosítást javasolt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi), mondván, méltányosabb lenne a szabályozás, ha a gyógyszerészek nagyobb része kapna mentességet.

Az idén 103 gyógyszerészt avattak doktorrá a Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerésztudományi Karán, míg tavaly 131-en, 2018-ban pedig 137-en diplomáztak - írja a Világgazdaság. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója elmondta: hullámzó a végzős gyógyszerészhallgatók száma, de az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adatai szerint az újonnan nyilvántartásba vettek létszámára is ez jellemző.

Az elmúlt években a munkaerőhiány a gyógyszertárakat is elérte, így növekszik az igény a frissen végzett gyógyszerészekre. A Szinapszis Kft. kutatása szerint a gyógyszertárak 52 százalékánál okoz ez problémát, főként vidéken. Nagyjából ugyanolyan nehéz gyógyszerészt találni, mint szakasszisztenst.

Az új jogszabály, amely szerint csak az lehet gyógyszertárvezető, aki megfelelő szakvizsgával rendelkezik, csak tetőzi a munkaerőhiány okozta gondokat. A HGYSZ javaslatának része, hogy a gyógyszertárvezetéshez szükséges szakvizsga követelményét felmenő rendszerben vezessék be, de az Emmi ezt elutasította.

Címkék:
hrcentrum, patika, munkaerő, gyógyszertár, gyógyszerész, hiány,