Megdőlt a probiotikum-tévhit: fölöslegesen tömjük magunkba a drága szereket?

Pénzcentrum2020. június 10. 16:50

Sokan szednek különféle probiotikumokat, ám egy friss kutatás szerint a legtöbb szer nem sokat segít a bélrendszer egészségén - sőt, komoly mellékhatások is kialakulhatnak. Ráadásul ezek a készítmények igencsak drágák. A szakértők azt javasolják, hogy ha valaki mégis szedni akarnak valamilyen készítményt, akkor előbb mindenképp egyeztessen az orvosával.

A probiotikumok igen népszerűek: joghurtokban, kapszulákban értékesítik őket, világszerte több millió ember gondolja róluk, hogy hasznos őket szedni. De az amerikai gasztroenterológiai szövetség friss jelentése szerint ezeknek az úgynevezett "jó baktériumoknak" nem sok szerepe van a bélrendszer egészségében.

A vizsgált emésztőrendszeri betegségek többsége esetében jelenleg nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a probiotikumok alkalmazása segít rajtuk

- mondta Dr. Geoffrey Preidis, a texasi orvosi központ gyermek gastroenterológusa és az AGA szóvivője a CNN-nek. Egy másik orvos, Dr. Grace L. Su is arról beszélt, hogy fontos aláhúzni, az úgynevezett "lakossági" probiotikumok előnyeivel kapcsolatban nem megalapozottak azok a feltételezések, hogy bármi hasznuk is lenne.

A probiotikumok lényegében apró élő szervezetek, köztük olyan baktériumok és élesztők, amelyek általában a joghurtban vagy étrend-kiegészítőkben találhatók. A WHO álláspontja szerint a probiotikumok megfelelő dózisban történő alkalmazása előnyös lehet annak, aki szedi. Ám Lynne McFarland szerint nem mindegy, milyen szert szedünk be:

A hatékony probiotikum kiválasztása azt jelenti, hogy a specifikus probiotikus törzset hozzá kell igazítani a kezelést igénylő betegség típusához. A probiotikus termékek címkéi általában nem segítenek ebben.

A probiotikumok egyre népszerűbbek, mert a kutatók egyre többet tudnak meg a bélbaktériumok vagy a mikrobióm szerepéről a gyomor-bélrendszer egészségében, így pedig fejleszteni is lehet a termékeket, hogy hatékonyabbak legyenek. Dr. Geoffrey Preidis azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy hivatalosan a probiotikumokat nem tekintik gyógyszereknek az Egyesült Államokban vagy Európában, azokat nem szabályozzák úgy, mint egy gyógyszerkészítményt. Ezért pedig a vevők félrevezető információkat kaphatnak.

Az iparág nagyrészt nem szabályozott, és a termék forgalmazását gyakran anélkül kezdik el, hogy közvetlen és következetes bizonyítékot szolgáltatnának a szerek hatékonyságra. Ez a probiotikumok széles körű használatához vezetett, és megtévesztő információk terjedtek el a klinikai hatékonyság szempontjából.

A jelentés becslése szerint 2015-ben 3,9 millió amerikai felnőtt használt valamilyen formában probiotikumokat vagy prebiotikumokat. Ez négyszer több, mint 2007-ben. Az iparág virágzik, az értékesítés várhatóan meghaladja az Egyesült Államokban a 6 milliárd dollárt (több mint 1800 milliárd forintot).

A kutatók szerint betegek gyakorta kérdezik az orvosokat, hogy szedjenek-e probiotikumokat, és ha igen, milyeneket. Ezek a kérdések dilemmát jelentenek, mivel a vizsgált probiotikus készítmények nem minősülnek gyógyszernek a betegségek kezelésére, enyhítésére vagy megelőzésére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pre- és probiotikumok bizonyos körülmények között akár kárt is okozhatnak, különösen, ha le van gyengülve az immunrendszer - mondta Dr. Preidis, aki azt javasolta moindenkinek, aki probiotikumokat, vagy prebiotikumokat akarna szedni hogy előtte mindenképpen egyeztessenek az orvosukkal.

A súlyosabb mellékhatások között szerepel a fertőzés: az élő mikrobák, a probiotikumok kikerülhetnek a belekből és beléphetnek a véráramba, szepszist okozva

- hívta fel a figyelmet az orvos.

Dr. McFarland pedig arról beszélt, hogy nem monden probiotiku hatástalan: "nem minden probiotikum egyforma, néhány probiotikus törzs és keverék nagyon hatékony bizonyos típusú betegségeknél. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a szereket a vizsgálatokat követően, de csakis az orvos ajánlásának megfelelően."

A jelentés szerint például a speciális probiotikumok segítenek az alacsony születési súlyú csecsemőknél csökkenteni a kórházban töltött időt. Emellett a CNN cikke szerint a szerek hasznosak lehetnek akkor is, ha valakinek fekélye van. Viszont gyermekek hasmenésére nem valami hatékonyak.

Címkék:
otthon, egészség, tévhit, orvosok,