Ez várhat a gazdaságra, ha ősszel jön a második hullám: nem tesszük zsebre, az biztos

Pénzcentrum2020. május 22. 12:01

A gazdaság lefékezés mértékét eltérő mértékűnek látják a pénzügyi szereplők. A jegybank optimista, miközben az elemzők 3,8%-os, az Európai Bizottság pedig 7%-os visszaesést vár. A Sberbank Magyarország Zrt. Treasury vezetője a konszenzusnál enyhébb, 2,6%-os mérséklődést prognosztizál, aminek pontos mértéke a külpiacok és a hazai intézkedések függvénye lehet. A visszapattanást követően gyorsan nő a gazdasági teljesítmény, de a korábbi szintet nem éri el a Sberbank szakembere szerint.

A kormányzati döntések közül kiemelkedik a hitelmoratórium, emellett az állam bevállal az adóelengedésből és kiadásnövelésből származó költségvetési hiány révén egy további 1700 milliárd forintos hozzájárulást a gazdasági tevékenységhez, mivel ez az összeg bekerül a gazdasági vérkeringésbe.

Az előre nehezen számszerűsíthető, hogy milyen hatásfokkal hasznosul majd.

További jelentős hatást gyakorol a jegybank hitelezést segítő intézkedési csomagja, amelynek tervezett értéke a 3250 milliárd forintot is eléri. A monetáris irányítás ezzel próbálja meg befoltozni a hiteltörlesztési moratórium okozta 2800 milliárd forintosra becsült lyukat, mert a bankrendszer számára kiesést jelentő óriástétel akár le is fagyaszthatja a hitelezést.

A hitelprogramok csak marginálisan javítanak az összképen, a kötvényvásárlási programok viszont jelentős támogatást jelentenek Horváth István szerint. Mindez azonban még mindig az optimista szcenárió. Amennyiben ősszel a mostanihoz hasonló új hulláma jön a járványnak, akkor a mostani legkeményebb jóslat, a 9%-os visszaesési várakozás lehet az általános elképzelés.

Címkék:
gazdaság, válság, koronavírus, újraindulás, második hullám,