Operatív Törzs: hétfőtől újraindulhatnak a műtétek és a szokásos szűrővizsgálatok

Pénzcentrum2020. május 15. 11:16

Pénteken is megtartotta szokásos tájékoztatóját az Operatív Törzs.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte, hogy a kormány számos intézkedést tett a járvány lassítása és a gazdasági helyzet javítása érdekében.

A kormány csökkenti az adóadminisztrációt, így gyorsítják az áfakiutalást automatikusan azoknak a cégeknek, akik erre jogosultak. Az eddigi 75 nap helyett 30 nap alatt kaphatják vissza az áfát a kkv-k, a megbízható adósok pedig 20 nap alatt.

Összesen 36700 vállalkozás jelezte, hogy áfát szeretne visszaigényelni, kétharmaduk gyorsabban kapja vissza, mint korábban.

Izer jelezte, 4 hónappal kitolták az adóbevallások határidejét több mint 600 ezer cég és szervezet számára. Szeptember 30-ig lehet elkészíteni az éves beszámolókat és az adót megfizetni. A vállalkozásoknál 200 milliárd forint marad tovább.

Müller Cecília tisztifőorvos közölte, a járvány kezdete óta 3417 igazolt fertőzött van, elhunyt egy nap alatt 6 beteg. Összesen 442 fő hunyt el eddig. Ugyanakkor fokozatosan emelkedik a gyógyultak száma, 1287 gyógyultat tartunk nyilván. Az aktív fertőzöttek száma és a kórházban ápoltak száma is csökken, utóbbiak 614-en vannak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Május 18-tól elindulnak az alkalmi szűrővizsgálatok - jelentette be Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy a fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető műtétek is elvégezhetőek lesznek.

Az ágyak egyharmada felszabadítható, amit korábban koronavírusos betegeknek tartottunk fent, mondja Müller. Az intenzív ágyak fenntartására azonban továbbra is szükség van, mert a vírus itt van az országban, adódnak újabb fertőződések, így a járványügyi készültséget fent kell tartanunk, hogy egyfajta "rugalmas ágyszervezés révén" megfelelő ellátást kapjanak a koronavírusos betegek is.

Indíthatóak hétfőtől a kúraszerű ellátások is, fogalmazott Müller.

Címkék:
otthon, járvány, műtét, penzcentrum, koronavírus, operatív törzs,