Operatív Törzs: hamarosan konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról

Pénzcentrum2020. május 13. 11:31

A mai járványügyi adtok kedvezőek, és kedvező az a tény is, hogy a magyar egyetemek által vizsgált reprezentatív adatok is kedvező képet mutatnak - mondta el Müller Cecília az Operatív Törzs mai napon tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen felszólalt az innovációs minisztérium államtitkára is, Bodó Sándor közölte, hogy hamarosan konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elismételte a reggel már hivatalosan is közzétett adatokat: 3341 fő koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, egy nap alatt 28-cal növekedett a számuk, ami egy "mérsékelt adat". Eddig 430 fő hunyt el a koronavírussal összefüggésben. Jelenleg 1809 fő az aktív fertőzöttek száma, 1102 fő gyógyult meg a betegségből. Jelenleg 688-an vannak kórházban, 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Mivel kevesebb az új fertőzött országosan, így megpróbáljuk folyamatosan felszabadítani a kórházakat

- mondta Müller.

Kedvező, hogy nincs nagyszámú fertőzött a populációban az országos, reprezentatív felmérés első adatai szerint, mondta Müller. Lehet, hogy a magyar lakosság immunrendszere mégiscsak erős immunitásról ad tanulságot. Hiszem azt, hogy annak ellenére, hogy a kötelező védőoltási rendszerünk meghatározott betegségek ellen nyújt védettséget, de a védőoltások megemelhetik az általános immunitás szintjét, vélekedett Müller. De kiemelte, hogy ez még nem nyert bizonyosságot.

Az internetről nemcsak, hogy nem érdemes vásárolni, de tilos is így tesztet értékesíteni - emelte ki Müller, aki azt is hozzátette, hogy a teszteket házi használatra nem tudja javasolni.

Arra vonatkozóan, hogy melyik krónikus betegség a legkockázatosabb, Müller kiemelte, hogy nehéz lenne különbséget tenni, de azt hozzátette, hogy az idős életkor és a krónikus betegség jelent kockázatot. Hozzátette: a halálozási adatok több mint 50%-ban szív-érrendszeri, 25%-ban daganatos megbetegedéssel függ össze Magyarországon. A koronavírusos haláloki diagnózisok leképezik a magyar általános halálozási helyzetet. Valamennyi krónikus megbetegedés kockázatot jelent, közölte.

Ki jelentkezhet donornak?

A koronavirusplazma.hu lapon megtalálhatóak a beválogatási szempontok, amelyek alapján a klinikusok döntenek, hogy ki lehet donor. Aki átesett a betegségen, már 2 hete gyógyult, jelentkezhet donornak, a többi szempint nagyjából megegyezik a véradáséval. Egyedi esetben 60-70 év közöttiek is adhatnak vérplazmát.

Gyerekek, idősek, munkavállalók

Csak egészséges gyereket vigyünk közösségbe, akár bölcsődéről, akár óvodáról van szó - hívta fel a figyelmet Müller. A gyerekeknek nagy szükségük van a mozgásra, szabadságra, miközben a személyi higiéniai szabályokat meg kell tanítanunk nekik. "Tanítani kell őket a helyes kézmosásra, ezt nagyon sokszor meg kell ismételni naponta" - mondta Müller, aki szerint ez rendkívül fontos dolog.

Aki már tud orrocskát fújni, azt tanítsuk meg a papírzsebkendő használatára, utána dobja ki, és mosson kezet

- fogalmazott.

Gyakori szellőztetést is javasolt Müller a bölcsődékben és az óvodákban azokban az időkben, amikor "beszorulnak" a gyerekek a terembe. Ami a játékokat illeti, azokat kell most használni, amiket le lehet tisztítani - emelte ki. Naponta szükség van arra, hogy vírusölő szerekkel tisztítsák a játékokat - szögezte le Müller.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tisztifőorvos kitért az idősek helyzetére is. Mint mondta, aki krónikus megbetegedésben szenved, illetve 65 év feletti, az csak szabad elhatározásából vegyen részt a gyermekek gondozásában, mondta Müller. Müller továbbá

javasolja a munkáltatóknak a "kockázatbecslések felülvizsgálatát", és egyéni munkakörökre szabni a védőfelszerelések használatát.

Szabálysértések, házi karantén

Kiss Róbert rendőralezredes közölte, tegnap 37 helyszínre, ezen belül 26 kórházba szállítottak egyéni védőeszközöket, védőfelszereléseket. Két határátkelőhely nyílt meg osztrák-magyar viszonylatban. Az egyik határátkelő Vas megyében reggel 7-től 19-ig tart nyitva, a másik Győr-Moson-Sopronban reggel 5 és este 9 között lesz. Ma reggelig 535 hatósági házi karanténban lévő személy vállalta, hogy elektronikus szoftvert telepít. A rendőrök továbbra is intézkednek kijárási korlátozással és más szabályszegésekkel szemben.

Összesen 49563 esetben intézkedtek eddig szabálysértés miatt.

Müller Cecília a korlátozások esetleges feloldásával kapcsolatban közölte, a vírus nem tűnt el, itt van köztünk, betegek és újabb fertőzések is vannak. Így közlése szerint óvatosan és fokozatosan kell bevezetni az élet újraindításának a feltételeit. "Kérjük, hogy az érvényben lévő rendelkezéseket, a védőtávolság fenntartása és az arc eltakarása, tartsuk be. Még mindig nem tudni, hogy a vírus hol üti fel újra a fejét" - mondta.

Konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról

Az OperatívTörzs sajtótájékoztatóján az innovációs minisztérium államtitkára is felszólalt. Bodó Sándor közölte, minél több munkahelyet szeretnének megmenteni. Az államtitkár ismertette a korábban meghozott bértámogatási intézkedéseket. A munkahelyvédelmi bértámogatást eddig több mint 5400 vállalkozás közel 72 ezer munkavállalóra vonatkozóan kérte.

Mint mondta, a legérintettebb ágazatok a feldolgozóipar, a turizmus, valamint a kereskedelem és a szállítás. Nem csak a kisebb, hanem a nagyobb cégek is igénylik a támogatást, van olyan cég, ahol majdnem az összes, 740 munkavállalóra kérték. A pályázatok beadására továbbra is van lehetőség, tette hozzá. Egy másik fontos program a kutatás-fejlesztés, innováció terén került bevezetésre. Eddig 400 cég adott be 7200 kutató-fejlesztőre támogatási kérelmet. A kisvállalkozások a legaktívabbak, a kérelmek 44%-a innen érkezett.

Hamarosan konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról. A munkanélküli segély továbbra is 3 hónapig jár, ezt követően vagy a vállalati szektortól, vagy az államtól állásajánlatot kapnak

- közölte Bodó.

Címkék:
hrcentrum, véradás, koronavírus, koronavírus-járvány, müller cecília, operatív törzs, munkahelyteremtő támogatás, munkanelkuli segely, határátkelőhely,