A járvány után robbanhatnak be a várólisták: most 222 napot kell várni szürkehályog-műtétre

Világgazdaság2020. május 12. 09:30

Kevesebb beteg van most a várólistákon, de sok műtétre nőtt - azaz torzult - a nyilvántartásban jegyzett várakozási idő. A NEAK szerint jelenleg egy szürkehályog műtétre 222 napot kell várni. A járvány után újabb emelkedésére számítanak.

A járványhelyzettel összefüggésben csökkent az intézményi várólistán regisztrált esetek száma a február 1. és május 1. közötti időszakban. A lista hossza az összes regisztráltnál 3064, az előjegyzettekkel együtt pedig 4674 esettel csökkent - közölte a Világgazdaság megkeresésére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Februárban több mint 31,5 ezer eset volt a várólistákon, májusban a számuk 26,8 ezerre csökkent.

Bár a sürgősségi területeken kisebb-nagyobb mértékben természetesen folytatódott az ellátás - például a traumatológiákon, ám a járóbeteg-ellátásban az elmúlt két hónapban csak a sürgős eseteket látták el, így ebben az időszakban a listákra a felvétel is megtorpant

- közölte a NEAK. Ugyanakkor várható, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően ismét emelkedni fog a tendencia.

A koronavírus-járvány miatt egyes beavatkozások esetében az előjegyzési listák hossza nagyon eltorzult: mialatt szürkehályog-műtétre az elmúlt hat hónapban átlagosan 76 napot kellett várni, ez most 222 napra nőtt.

Erre a műtétre mindig is a leghosszabb volt a várólista, februárban több mint 12,8 ezer beteg várt rá, májusban csak 10,6 ezer. Az alapkezelőnél ezzel kapcsolatban hangsúlyozták: az intézményi várólistarendszer olyan valós idejű alkalmazás, amely a jellegénél fogva egy ilyen rendkívüli helyzetben is biztosítja az ellátás területén bekövetkezett változások folyamatos követését, és lehetőséget ad az elmaradt ellátások számbavételére, az ellátás újratervezésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A várólistákon jelenleg a "halasztott" jelzés mutatja az ellátás elmaradását. Kiemelték, hogy a tervezett ellátási időpontok még nagy valószínűséggel nem a reális helyzetet mutatják, mivel a veszélyhelyzet még mindig fennáll, még éppen csak elkezdődött az újraindítás.

Címkék:
biztosítás, kórház, orvos, várólista, koronavírus, ellátás,