Gulyás Gergely: jövő héten dönt a kormány a kijárási korlátozásról

Pénzcentrum2020. április 23. 11:04

A vírus csak vakcinával győzhető le, de bő másfél hónap elegendő lesz arra, vagyis május 3-ig lévő idő, hogy az egészségügy a tömeges terjedésre felkészüljön - mondta Gulyás Gergely a mai napon tartott Kormányinfón.

A járvány kezdetekor matematikai modellszámításokat készítettünk. Egy ilyen helyzetben azonban mindig a legrosszabbra készülünk. Orvosi és szakmai kérdés volt, hogy az ágyak 50%-át fel kell szabadítani - mondta Gulyás. Hozzátette: "8000 lélegeztetőgépnek kell rendelkezésre állnia, de ennél többről van megrendelésünk."

Gulyáskiemelte, hogy Palkovics László ma fogja ismertetni a matematikai modellszáímtásokat, amik a rendelkezésünkre állnak. Ezeket mindig övezi bizonytalanság - árulta el. "A május 3-i dátumról azért is beszélünk úgy, mert ekkora kell a védekezés a legmagasabb fokon álljon" - szögezte le.

Gulyás szerint a kormány időben megtette az intézkedéseket a koronavírus ellen. Mint mondta, a gazdasági élet leállásával sokan veszítették el a munkahelyüket. Hozzátette: Március 11. óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel növekedett; míg az üres álláshelyek száma 70-80 ezerről 40 ezerre csökkent - sorolta.

Április 29-én nagy döntés várható

Dél-Németország és Ausztria példáját veszi a kormány figyelembe, amikor új lépésekről dönt a korlátozások kapcsán - jelentette ki Gulyás Gergely, aki leszögezte, a jelenlegi szabályok május 3-ig biztosan életben maradnak. Hozzátette:

A magyar egészségügy felkészülése lehetővé teszi, hogy tervet állítsunk össze a magyar gazdaság újraindítására. Ez csak fokozatosan valósulhat meg. Új szabályrendszert kell megalkotni, amely a leginkább veszélyeztett idős korosztályt és a legnikább fertőzött nagyvárosokat biztosítja

- mondta Gulyás Gergely, és azt is leszögezte, hogy a kormány erről a tervről jövő szerdán dönt, ahogy

a kijárási korlátozások megváltoztatásáról is jövő szerdán dönt majd a kormány.

Gulyás kiemelte, jövő héten lesz kormánydöntés az új részletekről. "Szerdán ülésezik a kormány, majd a Kormányinfó keretében vagy én vagy a miniszterelnök úr ismerteti" - árulta el. Hozzátette, "azt látjuk, hogy egyre több ország dönt a könnyítésekről. A cél, hogy elsősorban a gazdasági élet, majd az élet is a rendes kerékvágásban folytatódjon."

Az inflációs várakozások alapvetően nem változtak - mondta a miniszter. Megemlítette, hogy vannak egymással ellentétes hatások, ide sorolva az alacsony olajárat, valamint néhány termék árának drágulását is.

"Azt várjuk, hogy május 3-ára az egészségügyi rendszer készen fog állni, hogy a legtömegesebbnek tekinthető fertőzés esetén is mindenkiről tudjunk gondoskodni. Nem állhat elő olyan helyzet, mint Olaszországban, ahol olyan döntéseket kellett hozni, hogy ki ne haljon meg, mert kevés a lélegeztetőgép - szögezte le a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte: Magyarország, Európán belül, kevés esetszámmal rendelkezik.

Közel vagyunk a 60 ezer teszthez, ezért a korábbi kritikák, amik erre vonatkoztak, zárójelbe tehetők

- tette hozzá a  miniszter. Gulyás azt is elárulta, hogy a fertőzöttek 10%-a egészségügyi dolgozó - ez megegyezik a nemzetközi adatokkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Változások a Kurzarbeit-rendeletben

"Egyeztettünk a cégekkel. Ők azt mondták, hogy szívesen megőrzik a munkavállalói számuk nagy részét, de közben a Kurzarbeit-rendelet kizárta azokat eddig, akik már korábban elbocsátottak a veszélyhelyzet kihirdetése után. Ezért enyhítettünk a körülményeken és azok is igényelhetik a bértámogatást, akik már elbocsátottak. Ezért van a szabályok között, hogy nem a teljes létszámra kell fenntartást vállalni, hanem a programban résztvevőkre vonatkozóan" - mondta Gulyás Gergely.

"Konzultáltunk nagy cégekkel, valamint kkv-kat képviselő szervezetekkel, amelyek jelezték új igényeiket" - jelezte Gulyás Gergely, hogy miért volt szükség a Kurzarbeit módosítására. Hozzátette: "Több mint 100 ezer forintot a kormány a bérköltségből át tud vállalni, szerintem ez fontos. Havonta egy munkavállalónak jár a 100 ezer forintotos támogatás, ez mindenképp újszerű." Leszögezte: "Azért is módosítottunk a szabályokon, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg tudjuk védeni."

Emelkedhet az álláskeresési járadék?

"Minden eszközzel azon vagyunk, hogy segítsünk az embereken egy ilyen helyzetben. De kérdés, mi a valós segítség. Ha valaki az elmúlt 30 évet áttekint, akkor azok a kormányok voltak sikertelenek, akik segélyekkel próbáltak segíteni. Mi minidig azt mondtuk, hogy a munkát kell támogatni" - reagált arra Gulyás, hogy emelkedhet-e a munkanélküliségi segély jelenlegi 3 havi időtartama.

A legvégső eset lehet, hogy segélyt osztogassunk. A cél, hogy elkerüljük azt a helyzetet, hogy valaki 3 hónapnál hosszabb ideig legyen munka nélkül

- tette hozzá a miniszter.

Mi lesz az érettségi vizsgákkal

"Az érettségi lebonyolítása nem presztízskérdés, hanem szakmai. Ezért a kormány felhatalmazást adott Maruzsa Zoltánnak, hogy egyeztessen mindenkivel, a szülői szervezetekkel is. Ismerje meg a véleményeket és nyugtassunk meg mindenkit, hogy képes az ország lebonyolítani az írásbeli érettségit járvány idején is" - magyarázta Gulyás. Mint mondta,

a vélemények meghallgatása után dönthet az államtitkár, hogy el kell-e halasztani egy vagy két héttel, vagy megtartható május 4-én az érettségi.

Mikor vonulhat el a járvány?

A vírus lefutása farkasfog szerűen fog kinézni - jelezte Gulyás Gergely arra vonatkozóan, hogy a május 3. után várható plató szakasz meddig tarthat (lapos fennsík a görbén - a szerk.). Amerikai példát említve azt mondta, hogy ősszel is lehet egy új tetőzés a járványban. "A mi virológus-matematikus szakember csapatunk is ezt valószínűsíti. Ennek megfelelően kell készülni az egészségügyi ellátórendszerben is" - jelezte a miniszter.

Címkék:
otthon, koronavírus, kormányinfo, gulyás gergely, koronavírus-járvány, segélyek,