Készen áll a koronavírus-válságra a magyar bank: itt vannak az intézkedések

Pénzcentrum2020. április 17. 14:45

Magabiztos az MKB Bank a koronavírus-járvány okozta sokkhatással szemben. A bank 70 éves történetének meghatározó periódusa volt a 2015 óta tartó restrukturálási időszak. Az elmúlt öt év során a menedzsment - saját elmondása szerint - eredményes pályára állította és sikeresen digitalizálta a pénzintézetet.

Ma délután egy sajtónyilvános videokonferencia keretében ismertette az MKB Bank a 2019-es év eredményeit. A 2016-os privatizáció óta jelentős fejlesztéseket értek el mind a hatékonyság tekintetében, de a jelenlegi veszélyhelyzetben kiemelten fontos digitalizáció területén is. Elsősorban az aktuális koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban emelték ki, hogy 1700 dolgozójukból 1100 kollégájuk online végzi a munkáját március eleje óta. A  maradék 600 nem online dolgozó kolléga mind ügyfelekkel foglalkozik, így nem lehetőség számukra a home office. De térjünk is rá, a főbb fejleményekre.

Az elmúlt évek legfontosabb feladatai a költségek csökkentése és a digitalizáció voltak:

  • 2016-ban a bank privatizációs munkálatait vitték végbe.
  • 2017-ben egy új, piacképes üzleti stratégia fejlesztésén volt a hangsúly.
  • 2018 a digitális átállás éve volt.
  • 2019-ben pedig a tőzsdére lépés, és az EU előírásoknak való megefelelés volt a figyelem központjában.

Milyen bank ma az MKB?

Az MKB Bank több más bankkal ellentétben tulajdonképpen anticiklikusan működött az elmúlt 5 éves időszakban. Amikor a gazdaság felfele ívelt, nekik a hatékonyság növelésére kellett fókuszálniuk, és nem a piaci részesedésük növelésére. Úgy vélik ez maximálisan sikerült is, mivel a következő területeken jelentős fejlődést értek el:

  • A 2015-ös több, mint 63 milliárd forintos veszteség helyett, a tavalyi évben már egy masszív 44 milliárd forintos nyereséget produkáltak. Ez a 2018-as évhez képest is egy markáns 75 százalékos növekedés.
  • A költségeiket 52,9 milliárd forintról sikeresen csökkentették több, mint 22 százalékkal 41,2 milliárd forintra.
  • A nem teljesítő kitettségek területén is drasztikus csökkentést sikerült végbevinniük, a 2015-ös 263,2 milliárd forintnyi rossz állományt radikálisan 42,8 milliárd forintra zsugorították. Ezzel egy megközelítőleg 4,3 százalékos NPE rátát elérve, ami a 4 százalékos szektorátlag körül mozog. 
  • A tőkemegfelelés területén is két számjegyű erősödést értek el, azaz 11,3 százalékról majdnem megduplázva 22,58 százalékosra emelték.

Úgy vélik azt, hogy jó vagy rossz bank lett-e az MKB az elmúlt 5 évben, azt az elkövetkező évtizedek megmutatják majd. Hatékonyan és gyorsan képesek reagálni a változásokra, ami a mai helyzetben kiemelten fontos, hiszen átváltozik az egész bankszektor. 

Digitális előrelépések

Elég felkészültek vagyunk, hogy a mostani helyzetet kezelni tudjuk - kezdte Balog Ádám. Szerencsére évekkel ezelőtt megkezdődött egy erős digitalizáció, ami komoly beruházásokkal járt. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azonban nem mindig azt kell tenni, ami egyből látványos eredményt ad, hanem azt, ami hosszú távon jó eredményt hoz

- emelte ki ezzel kapcsolatban Balog. Ennek a filozófiának köszönhetően erős digitális bankká tudtak válni az elmúlt években. Ez a bank most készen van, és meg teszünk mindent annak érdekében, hogy a kanyarban előzzünk - fűzte hozzá a vezérigazgató. Egyelőre úgy látják, hogy van lehetőség a fejlődésre, és a piaci részesedés növelésére.

Elég felkészültek vagyunk, hogy a mostani helyzetet tudjuk kezelni - mondta Balog. Az elmúlt években jellemző volt az akut növekvő trend anélkül, hogy a piaci részesedés növelése lett volna cél, pusztán belső átalakulással. Tudtuk, hogy egyszer bekövetezik a digitalizáció, de nem gondoltuk, hogy pont ilyen körülmények között fog - tette hozzá Balog.

Címkék:
digitalizáció, internetbank, koronavírus, mkb bank, online bankolás, koronavírus járvány,