Megjelent a húsvéti kormányrendelet: itt van minden a kijárási korlátozás hosszabbításáról

Pénzcentrum2020. április 10. 00:38

Április 9-én, késő este a Magyar Közlönyben megjelent a legújabb kormányrendelet. Ebben foglaltatik a meghatározatlan ideig bevezetésre került kijárási korlátozás, illetve az is, hogy a húsvéti időszakra milyen plusz jogköröket kapnak a polgármesterek.

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény rendelkezéseire, az 5. § (2) bekezdése és a 7. § tekintetében az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el - olvasható a rendeletben:

Kijárási korlátozás meghosszabbítására vonatkozó rendelkezések

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Rendelet) elrendelt kijárási korlátozás - annak visszavonásáig - meghosszabbodik. A Kormány - a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs jelentésének figyelembevételével - hetente megvizsgálja a kijárási korlátozás fenntartásának szükségességét.

A kijárási korlátozás meghosszabbított időszaka alatt a Rendelet szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a településen, illetve a fővárosi  kerületben működő piac nyitva tartásának rendjéről  és a piacnak    a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési - Budapest Főváros esetében a kerületi - önkormányzat a Rendeletben foglaltaktól eltérően rendelkezhet. A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.

Húsvéti ünnepekre vonatkozó rendkívüli rendelkezések

2020. április 10. 00.00 órától 2020. április 13. 24.00 óráig terjedő időtartamra a települési - a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi - önkormányzat rendelettel a település, illetve a fővárosi kerület vonatkozásában a kijárás korlátozására a Rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthat meg. Az önkormányzati rendeletet a helyben szokásos módon történő kihirdetés mellett olyan formában is közzé kell tenni, amely biztosítja, hogy a lakosság lehető legszélesebb köre értesüljön a rendelet tartalmáról. Ez a rendelkezés április 14-én hatályát veszti.

Egyéb rendelkezések

  • Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet és az üzemanyag- töltőállomás kivételével a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pontja szerinti üzletben (a továbbiakban: üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos."
  • Felhatalmazást kap a települési - Budapest Főváros esetében a kerületi - önkormányzat polgármestere - mint a helyi önkormányzat képviselő-testülete hatáskörének gyakorlója a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 46. § (4) bekezdése alapján -, hogy önkormányzati rendeletben határozza meg a településen működő piac nyitva tartásának és a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának a Rendeletben foglaltaktól eltérő szabályait.
  • Felhatalmazást kap a települési önkormányzat polgármestere, a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a főpolgármester, egyéb fővárosi terület esetében a kerületi polgármester mint a helyi önkormányzat képviselő-testülete, illetve a fővárosi közgyűlés hatáskörének a Katv. 46. § (4) bekezdése alapján gyakorlója, hogy önkormányzati rendeletben határozza meg a Rendeletben foglaltaktól szigorúbb - a 3. § szerinti időszakra vonatkozó - kijárási szabályokat.
  • A Kormány e rendelet hatályát visszavonásig, de legfeljebb a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítja.
Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, koronavírus, kormányrendelet,