Százezrek állása vált bizonytalanná Európában: Magyarországon tízezrek érintettek

Világgazdaság2020. április 3. 09:00

Magyarországon nagyjából harmincezer autóipari dolgozó esett ki a munkából a járván miatti leállások alatt. Európában nagyjából 1,1 millióra tehető a számuk.

Az autóiparban legalább 1,11 millió fizikai munkát végző dolgozó esett ki a munkából Európában a járvány következményeként, csak Magyarországon harmincezer ilyen dolgozó van. Számuk lényegesen már aligha nő, hiszen néhány kisebb manufaktúrát leszámítva leállt a sok országban a gazdaság motorját képező szektor.

A 27 uniós tagállamban és az Egyesült Királyságban rajtuk kívül még 2,6 millióan vesznek részt a termelésben beszállítói oldalról, vélhetően döntő részük most is otthonában tölti a vesztegzár idejét. Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) március végi összesítése szerint a vírus terjedése elleni védekezés jegyében leállított gyárakban normális esetben 1,22 millió jármű készült volna el. A legnagyobb kiesés az autóipar európai fellegvárát, Németországot éri, ahol 359 ezer autós a veszteség, ez a teljes mennyiség 30 százaléka - írja a Világgazdaság.

Az autógyártóktól folyamatosan érkeznek a kényszerleállás idejét meghosszabbító jelentések, az iparág lobbiszervezete is home office-ban dolgozik, brüsszeli irodája bezárt. Az ACEA mind nemzeti, mind összehangolt uniós szinten jelentős mértékű támogatást kér a kormányoktól, a fő cél a foglalkoztatás biztosítása és a termelés szintjének fenntartása.

Címkék:
hrcentrum, leállás, koronavírus, autóipar, autógyártás, koronavírus-járvány, vesztegzár,