Koronavírus: ezek a magyar startupok kivezethetik az országot a válságból

Pénzcentrum2020. április 1. 14:30

Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere, amely kifejezetten azoknak az innovatív magyar startupoknak és cégeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek megoldást kínálnak a koronavírus-járvány okozta helyzetre, és segíthetik az ország gazdaságának újraindítását. Az Első Magyar Virtuális Tőkebefektetési Showroom (EMVITIS) felületén szakmai előszűrést követően közvetlenül a legnagyobb magyar tőkealapok és inkubátorházak befektetőihez juthatnak el a projektek gazdái. A hiánypótló digitális platformot már a közeljövőben tőzsdére tervezik vinni, hogy bárki részesülhessen az ország gazdasági talpra állásának sikeréből. 

A koronavírus-járvány megfékezése súlyos gazdasági következményekkel jár szerte a világban, sokan azonban már a válságból való kilábalás lehetőségeit keresik. A krízisből kivezető megoldásokat támogatja egy most indult, hiánypótló magyar program, Magyarország Első Virtuális Tőkebefektetési Showroomja is. Az EMVITIS célja, hogy legígéretesebb magyar startupokat összekösse azokkal a magyar befektetőkkel, akik a recesszió miatt most új, hosszú távon is ígéretes célt keresnek a pénzüknek. 

A Singulab Egészségügyi Tőkebefektetési Inkubátorház és a Virtuális Egészségközpont Program (VEK) együttműködésében készült digitális felületen elsősorban a koronavírus-helyzet megoldását és az ország válságból való újjáépítését, illetve versenyképes fejlődését támogató, innovatív startupok, programok, projektek és cégek mutatkozhatnak be. A koronavírus miatti gazdasági és kommunikációs vákuumban nagy szükség van egy olyan felületre, ahol személyes találkozás nélkül, egy tapasztalt inkubátorház támogatásával tudják megmutatni magukat a tőkét, forrást és befektetőt kereső startupok

- hangsúlyozta Molnár Ferenc. Az EMVITIS vezetője hozzátette, hogy kifejezetten olyan projekteket várnak, amelyek a smart city koncepciót, a fenntartható fejlődést, illetve az egészségügyi szektort érintő okos alkalmazásokon dolgoznak. 

Ezek azok, amelyek a mostani rendkívüli helyzetben a fennmaradást, később pedig a kilábalást támogatják

- mondta a szakember. 

Kiemelkedő magyar startupok a showroomban

A virtuális piactéren szakmai előszűrést követően, már tőkebefektetésre ajánlott módon: akár önállóan, akár diverzifikált csomagokban (portfólióban) támogatva, lehetőség nyílik arra, hogy a jó befektetést kereső tőke, illetve egyéb források hatékonyan, olcsón, gyorsan és eredményesen célba találhassanak. 

Az EMVITIS felületén minden adott ehhez: szigorú titokvédelmi szabályokat alkalmaznak, a felületre regisztráló vállalkozások elképzelései egy minősített szakmai inkubátor szűrőjén mennek át mielőtt a piactérre kerülnek. A befektetésre megérett projektek a felület virtuális showroomjában a legnagyobb magyarországi befektetési alapok és ágazat specifikus inkubátorházak befektetőinek mutathatják be projektjeiket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EMVITIS szakértői csapata, amelyet több tízmilliárd forintos tőkekihelyezési tapasztalattal bíró magyar tőkebefektetési szakértők, startupperek, informatikusok és mentorok alkotják, nemcsak a tőkéhez jutásban, hanem a megfelelő kapcsolatrendszer, valamint a projektek szakmai hátterének kialakításában is segíti a magyar startupokat. 

A showroomban már most több kiemelkedő minősített projekt van, illetve számos további van az "előszobában" elbírálás alatt, amelyek közül a következő napokban tucatnyi kerülhet ki a piactérre.

Hamarosan bárki részesülhet a legjobb magyar projektek sikeréből

Az EMVITIS kezdetben csak a tőkebefektetési és üzletrész-vásárlási, vagy a szakmai befektetési célú vevőket célozza meg, de már a közeljövőben tervezik az egész platform tőzsdére vitelét. A portfólióból olyan társadalmilag felelős befektetési alapot (SRI - Social Responsible Investment Fund) építenek, amelyből az egész társadalom profitálhat. "Az a célunk, hogy a projekten keresztül a lehető legszélesebb körben lehetőség nyíljon az ország újjáépítésében való részvételre" - mondta Molnár Ferenc. Ennek része, hogy megvásárolható legyen az EMVITIS részesedését magában foglaló “Széchenyi részvény". Ez, akárcsak a régi téglajegyek, nem csupán üzleti hasznot hoznak majd a birtokosának, hanem erkölcsi és társadalmi felelősségvállalását is kifejezi (SRI alap-részvényként funkcionál majd). 

Az EMVITIS ötlete Molnár Ferenctől a 10 éve működő, Európai Bizottság-díjas Virtuális Erőmű Program (VEP), és a Virtuális Egészségközpont tulajdonosától származik. A projekt sikeres megvalósításáért saját Singulab nevű egészségügyi és smartmegoldás-fókuszú inkubátorházának partneri hálózata mellett olyan szakértőkkel kötött megállapodást, mint a Medicall innovatív egészségügyi megoldás egyik ötletgazdája és társtulajdonosa, Kotulyák Tamás startupper és a RoiWorks innovatív digitalis ügynökség társtulajdonos-vezérigazgatója: Rácz István.

Címkék:
vállalkozás, befektetés, járvány, megtakarítás, online, válság, koronavírus, fenntartható fejlődés, startup, startupok, részvény vásárlás,