Brutálisan megdrágult a magyarok nagy kedvence: kilőtt a világpiaci ár

Pénzcentrum2020. március 30. 12:00

Több mint 20 százalékkal növekedett a narancslé világpiaci ára márciusban a koronavírus miatt: a földeken nincs elég munkás, a szállítás pedig elég nehézkes.

A narancslé ára több mint 20 százalékkal emelkedett ebben a hónapban a világpiacon, mivel a vásárlók a koronavírus-járvány idején az egészséges termékeket keresik. A kereslet növekedése mellett azonban a termelők nehéz helyzetben vannak, mivel akadozik az áruszállítás - írja a BBC.

A narancslé határidős áremelkedése jelzi a termék szállítási költségeit a következő hónapokra. A határidős szerződések - amelyek jellemzőek az olyan árukra, mint a narancs - pedig segítenek a vállalatoknak a tőzsdei kereskedésben, valamint a rögzített "jövőbeni" árak óvnak az esetleges áremelkedéstől.

A koronavírus-járvány kitörése a narancslé keresletét és kínálatát egyaránt sújtja. Az immunerősítő hatása vonzza a keresletet, ugyanakkor nincs elegendő tartályhajó kapacitás azokon a földterületeken, ahol a légi áruszállítás most nem működik

- fejtette ki Stephen Innes, az AxiCorp globális piaci stratégája.

Ráadásul a termőföldeken sincs elég munkavállaló, a kereskedők attól tartanak, hogy vajon lesz-e elég ember a floridai és brazil ültetvényen - fejtette ki Jack Scoville, az amerikai Price Futures Group kereskedelmi vállalat szakértője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A narancslé világpiaci ára 2015 októbere óta nem volt ilyen magas: Scoville úgy véli, ez az áremelkedés hamarosan eléri a szupermarketek polcait, illetve a vevők pénztárcáját is.

Címkék:
vásárlás, drágulás, koronavírus, narancslé, narancs, koronavírus-járvány,