Veres Dóra • 2020. március 21. 14:30
Nincsenek könnyű helyzetben a magyar családok: az iskolák bezártak, az óvodák, bölcsődék ügyeleti rendben működnek, miközben a szülők dolgoznak, jobb esetben otthon, rosszabb esetben a munkahelyen. Közben a bevásárlás megoldása sem egyszerű: házhozszállítást márciusra már nem nagyon lehet kérni, aki pedig munka után akar bevásárolni, az már nagyrészt kifosztott üzleteket talál. Márpedig a gyerekeknek enni kell valamit. Segítünk, mit érdemes beszerezni otthonra, hogy a karantén idején is egészséges, vitamindús ételeket ehessünk.
Mit vásároljak? Mit főzzek? Hogyan erősítsük az immunrendszert a karantén idején? Bizonyára rengetegen teszik fel mostanában ezeket a kérdéseket. Hiszen a bevásárlás elintézése a koronavírus idején korántsem egyszerű művelet: aki most akarna házhozszállítást kérni, az erre a hónapra, sőt, április első hetére sem nagyon tud már időpontot foglalni. Aki délután megy az élelmiszerboltba, az pedig jó eséllyel lecsúszik a friss áruról. Abból kell tehát főzni, ami marad, vagy eleve van otthon.
Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint az első és legfontosabb, hogy mérje fel mindenki az otthoni készleteket, és csak ezután induljon vásárolni.
A szakember hangsúlyozta, fontos a napi ötszöri étkezés is. Érdemes megtervezni a heti menüt, bevonva a család minden tagját, készíteni egy táblázatot és kitenni egy mindenki által elérhető helyre. Persze, rugalmasnak kell lenni, könnyen előfordulhat, hogy valami közbejön, megcsúszunk, de kiindulási pontnak jó.
- mondta a Pénzcentrumnak. Kreatívnak kell lenni, és törekedni a maradékok ötletes, ízletes felhasználására.
"Törekedni kell a változatos étrendre. A felnőttek ugyanis lehet, hogy hajlandóak egy héten három-négy alkalommal is enni ugyanabból az ételből, de a gyerekek nem feltétlenül" - mondta a szakember, hozzátéve, a karantén idején is figyelni kell arra, hogy betartsuk az egészséges táplálkozás szabályait.
- mondta a Pénzcentrumnak, hozzátéve, a savanyúság vagy egy olyan finomság, mint a mézes diós sült alma szintén beleszámít a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztásba. Felvágott, meghámozott zöldség és gyümölcs tízórainak is tökéletes, de készíthetünk smoothie-t is, vagy gyümölcsturmixot. Az aszalt gyümölcsök, vagy a konzervek szintén szóba jöhetnek.
Gondolkozz előre
Érdemes olyan fogásokkal készülni, amiket többször fel lehet használni a héten. Antal Emese példaként a pörköltet említi: egy alkalommal jó lehet rizzsel és savanyúsággal, másnap főzelékbe feltétként.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Mivel napközben a szülőknek rengeteg dolga van, érdemes este megfőzni másnapra, így ebédidőben elég csak megmelegíteni az ételt. Persze, a tartós otthonlét alatt biztosan lesz olyan, hogy este a szülőknek sem ideje, sem hangulata nem lesz már a konyhában munkálkodni, ilyenkor megoldást jelenthet valami gyors és könnyű étel: virsli főtt tojással, uborkával vagy tészta paradicsomszósszal.
- mondta Antal Emese.
Nincs itthon elég gyümölcs-zöldség, mi lesz most?
Pánikra semmi ok, ha néhány napig nem tudunk gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.
Ezek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást, de a karantén idején segíthetnek az immunrendszer erősítésében. Jó megoldás lehet a vitaminpótlásra a szárazbab, lencse, vöröslencse, sárgaborsó és csicseriborsó is. A hüvelyes zöldségek ugyanis rendkívül gazdagok nélkülözhetetlen ásványi anyagokban és vitaminokban, és gyorsan, könnyen lehet főzeléket vagy levest készíteni a felhasználásukkal.