Gyorsértékelés: erre lehet elég Orbán Viktor gazdaságvédelmi mentőcsomagja

Pénzcentrum2020. március 18. 21:31

2020. március 18-án délután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette a kormány első gazdaságpolitikai intézkedéseit, amelyeket a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt kellett meghozniuk. Mint arra a miniszterelnök is felhívta a figyelmet, ez csak az első intézkedés-csomag a sorban, amelyeket a gazdaság újraindítása érdekében hoznak, így további lépések várhatóak. A Pénzcentrum most - a konkrét rendelet ismerete nélkül - megpróbálja értékelni az intézkedéseket.Frissítés! A Magyar Közlönyben megjelent a hivatalos kormányrendelet - KATT!

A koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásai miatt most bejelentett 5 intézkedés a következő:

  • 1. A vállalatok után a lakosság esetében is 2020 végéig szóló törlesztési moratórium bevezetésére szólította fel az MNB a bankokat, ennek elmaradása esetén a kormány vezetheti be az intézkedést - számolt be róla a Pénzcentrum még március 18-án délelőtt. Nos, nem kellett sokáig várni, délutáni élő bejelentésében már maga a miniszterelnök hirdette ki, hogy a vállakozások mellett a magánszemélyek mai napig megkötött hitelei esetében is, a tőkére és a kamatra vonatkozóan egyaránt, 2020 végéig felfüggesztik a fizetési kötelezettséget.

Fontos! 10 kérdés és válasz a hitelek törlesztésének felfüggesztéséről

  • 2. Ahogy Orbán Viktor fogalmazott, szó szerint: "A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek."Itt  miniszterelnök nagy valószínűséggel a lejáratra utalhatott.
  • 3. A holnapi naptól (2020. március 19.) felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-jét a jegybanki alapkamat +5%-ban maximálják.
  • 4. Számos szektor - a turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások és a személyszállítás, vagyis a taxisok is - küzd a járvány miatt nagyon komoly gondokkal, így ezekben a szektorokban a munkáltatói járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, illetve a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, továbbá nyugdíjjárulékot sem kell fizetniük, ezek mellett az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Orbán Viktor bejelentése szerint első körben mindez egyelőre június 30-ig lessz érvényben.A miniszterelnök bejelentése szerint a KATA szerint adózó taxisok általányadó fizetési kötelezettségét is elengedik június 30-ig. A miniszterelnök azt is leszögezte, hogy ezekben a szektorokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Továbbá kihirdették azt is, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik június 30-ig.
  • 5. Rugalmasabbá teszik a munkavállalási szabályokat, itt a bjelentés értelmében az a cél, hogy a munkáltatók és munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

És akkor nézzük, mire lesz elég a gazdaságvédelmi mentőcsomag:

A törlesztőrészletek befagyasztása meglátásunk szerint szükségszerű lépés, mely nemcsak a hazai vállalkozásokat, de a családokat is védi, majdhogynem elemi érdeke mindenkinek. Rengeteg hazai vállalkozás állt le teljesen, ami azt jelenti, egy kanyi bevételt sem termelnek ezekben a napokban - ilyen körülmények között lehetetlen fizetni az alkalmazottakat, pláne ha kézzelfogható tartalékok nem állnak rendelkezésre. És ha ez a tömeges munkaerő elesik a bevételi forrásától, szinte egyik napról a másikra összeomlik az érintett családok élete. Az ő helyzetük meg van pecsételve, ám mégis nagy segítség lehet számukra, ha legalább a hiteleik fizetése alól mentesülnek átmenetileg. Az, hogy mostantól felvett fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat +5 százalékában maximalizálják, jelentheti, hogy néhány hónapra leáll ez a fajta hitelezés - ha csak törvényileg elő nem írják a bankoknak ezen kölcsönök elérhetővé tételét. Ez alól kivételt képezhetnek a kifejezetten alacsony THM-mel kínált hitelek, jellemzően az áruhitelek. Ezek az előttünk álló hónapokban sokat segíthetnek majd a nehéz helyzetbe jutott családoknak. Persze arra is fel kell készülni, hogy a kiskereskedelmi árakba be fog épülni az alacsony kamatozású áruhitelek jutaléka. A vállalkozások rövid lejáratú hiteleinek június 30-áig történő meghosszabbításáról szóló intézkedés céljai egyelőre még nem egyértelműen tiszták, hiszen a törlesztési moratórium következményeként a futamidő amúgy is módosulni fog. Azok a cégek azonban, akik éppen tavasszal újították meg volna lejáró hiteleiket, ők némi haladékot nyerhetnek. A turizmus, vendéglátás és a kulturális szektor járulékcsökkentése egyértelműen munkahelymegóvó intézkedés, hiszen ezen nemzetgazdasági ágak nem jelentenek jelentős bevételi forrást a magyar költségvetésnek. Habár gyakorlatilag 0 bevétel mellett esélytelen megtartani ezen cégek alkalmazottait, így a járulékfizetés kiesése nem jelent túl nagy segítséget. Ez a néhány pár milliárdos, néhány tízmilliárdos teherkönnyítés a szükséges, de nem elégséges csomag. A munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről akkor lehet majd érdemben nyilatkozni, ha ismertté válnak a részletek.
Címkék:
koronavírus, orbán viktor, gazdaságvédelmi program, orbán csomag, gazdaságvédelmi akcióterv, koronavírus-járvány, turizmusfejlesztési hozzájárulás,