Itt a magyar egyetemek vészforgatókönyve: eddig tarthat a kényszerszünet

Pénzcentrum2020. március 11. 21:15

Holnaptól szünetel a magyar felsőoktatás, jövő héten előrehozott tavaszi szünet lesz, utána pedig távoktatásra állnak át az intézmények. A kollégiumokat a hét végéig ki kell üríteni, az intézmények területére hallgatók nem léphetnek be. Nem tudni, hogy meddig marad a vészhelyzet, a BME-n augusztus 31-ig kitolták a tavaszi félévet.

Rektori szünetet rendeltek el a hazai egyetemeken csütörtökre és péntekre miután a kormányzat vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt. Ezt követően a jövő héten tanítási szünet lesz a felsőoktatásban, előrehozzák a tavaszi szünetet.

Pénzre van szükséged? Nézz szét a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorában (x)

Az ELTE közleményében például az áll, hogy a hallgatók a rektori szünet kezdő időpontjától ellenkező rendelkezésig nem látogathatják az egyetem épületeit, valamennyi hallgatót távolmaradási kötelezettség terhel 2020. március 12-től.

Az egyetem hallgatói a rektori és tavaszi szünet alatt nem utazhatnak külföldre, lehetőség szerint maradjanak a lakóhelyükön.

Nem minden óra marad el a jövőben, legalábbis az ELTE szerint

a hallgató személyes jelenlétét igénylő oktatás kivételével az egyetem működése az elrendelt rektori szünet és a tavaszi szünet alatt, valamint azt követően is fennmarad.

Tehát kérdés, hogy mi lesz a katalógusos órákkal, gyakorlatokkal. Egy természettudományi karos hallgató a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy egyelőre ők sem tudnak többet, mint az egyetem közleménye, kérdéses, hogy mi lesz például a laborgyakorlatokkal, amelyek elég fontosak a tanrendjében. A kollégistáknak péntekig kell elhagyniuk a kollégiumokat, az ELTE annyiban engedékeny, hogy ha a magyar diákoknak nincs hová menniük, akkor méltányossági döntés alapján maradhatnak a szállásukon. A nemzetközi és külhoni hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BME hosszabb távra számol

Kiadta tájékoztatóját a műszaki egyetem is, ahol hasonló időintervallumban lesz a tanítási szünet (ahogy az ország többi felsőoktatási intézményében is). Egyebek mellett a BME arról tájékoztatta a hallgatókat, hogy a leállás miatt

a tavaszi félév 2020. augusztus 31. napjáig meghosszabbításra kerül, egyes tanulmányi cselekmények (pl. laborgyakorlatok, vizsgák, záróvizsgák) teljesítésére eddig az időpontig kerülhet sor.

A kollégiumokat szintén ki kell üríteni, csak a külföldi diákok maradhatnak a szállásokon.

Címkék:
biztosítás, szünet, elte, koronavírus, bezárás, egyetemek, koronavírus-járvány,