Készülnek a járványhelyzetre a magyar bankok: minden ügyfelet és dolgozót érinthet

Pénzcentrum2020. március 9. 16:01

A Magyar Bankszövetség iránymutatást dolgozott ki gazdasági szolgáltatók, pénzintézetek számára "járványveszély és járványhelyzet kezelésére", hogy ezeknek az intézményeknek a működése a járvány súlyosbodása esetén is zökkenőmentes legyen. Ezzel kívánják elősegíteni, hogy a különböző szolgáltatást végző vállalkozások egységesen, összehangoltan és magas szinten készüljenek fel a lehetséges járványhelyzetekre. Szeretnék támogatni, hogy az ügyfelek és a társadalom tudatosan, a túlreagálások elkerülésével és mindig az adott járvány sajátosságaira tekintettel vegyenek részt a helyzet eredményes kezelésében. Mutatjuk a javaslataikat. 

A Bankszövetség által kidolgozott alapelvek szerint a koronavírus okozta járványhelyzet kezelésére a járvány megelőzésének, illetve terjedése korlátozásának elsőbbséget kell kapnia a pénzügyi intézmények, valamint a kiemelt jelentőségű gazdasági szolgáltatók működtetése során. A közegészségügyi és járványügyi követelmények elsődlegességének figyelembevétele mellett, a vállalkozások a járványveszély vagy a járványhelyzet körülményeihez igazodó módon járjanak el az általuk nyújtott szolgáltatások teljesítése során.

A javaslat szerint továbbá eltérő jogszabályi rendelkezés, illetve hatósági előírás hiányában a vállalkozások felelősek azért, hogy az ügyfelek részére nyújtott szolgáltatásaik korlátozására csak szükséges esetekben, arányos módon, illetve mértékben kerüljön sor. Felhíták a figyelmet, hogy a vállalkozások üzleti tevékenységük gyakorlása során, illetve azzal összefüggésben - a járványveszélyre, illetve az esetlegesen bekövetkező járványhelyzetre hivatkozással - 

nem hozhatnak olyan döntést, amely az ügyfelek közötti önkényes (egészségügyi ajánlásoktól független, diszkriminatív jellegű) megkülönböztetéssel járna, tiszteletben kell tartaniuk a természetes személy ügyfelek Alaptörvény szerinti méltóságát.

A vállalkozások ügyfeleik emberi, illetve személyiségi jogainak tiszteletben tartása mellett kötelesek gondoskodni szolgáltatásaik biztonságáról, így a banküzem közérdeknek megfelelő működéséről. Szervezeti, személyi és tárgyi feltételeiket ennek megfelelően - a fokozatosság elvét figyelembe véve - kell az új körülményekhez folyamatosan igazodva kialakítaniuk. A szolgáltatók annak érdekében, hogy tájékoztatási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni, folyamatosan együttműködnek a közegészségügyi és járványügyi hatóságokkal, valamint felügyeleti hatóságaikkal.

Fontos tovább, hogy a munkavállalókat megilleti annak a joga, hogy a "vállalkozások", mint munkáltatók gondoskodjanak az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülményekről. A Munka Törvénykönyvének követelménye járványveszély és járványhelyzet időszakában is irányadónak minősül. A vállalkozások mindazonáltal a járványveszély és járványhelyzet okozta rendhagyó helyzetre tekintettel előírhatják, hogy a munkavállalók, illetve azok csoportja átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen, illetve módon (lásd távmunka) végezzék feladataikat. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A munkavállalók a munkáltatói utasítást csak a törvényben meghatározott esetben, illetve okból tagadhatják meg, így mindenekelőtt, ha az utasítás teljesítése életüket, testi épségüket vagy egészségüket közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A vállalkozások munkáltatóként figyelembe veszik munkavállalóik jogát a munkavégzés aktuális feltételeivel összefüggő korrekt (pontos és naprakész) tájékoztatáshoz. Kötelesek továbbá a munkáltatói utasítások kialakítása során a munkavállalói érdekeket figyelembe venni, a számukra legkevésbé hátrányos döntést hozni, ideértve akár időleges mentesítésüket munkavégzési kötelezettségük teljesítése alól, valamint gondoskodni a munkavállalókat esetlegesen ért hátrányok kompenzációjáról. 

Az előzőekben meghatározott általános elvek érvényesülése érdekében a vállalkozások szervezetenként - a Magyar Bankszövetség ajánlásainak önkéntes figyelembevétele alapján intézkedési tervet fogadhatnak el, melyet a járványveszély és járványhelyzet időszakában alkalmaznak.

Címkék:
hitel, bank, járvány, pénzintézet, bankszövetség, koronavírus,