Saját sírját ássa több millió magyar: nem csak a pénzük, az életük is rámegy

NapiCsárt2019. november 30. 13:01

A legfrissebb európai statisztikák szerint a magyar háztartások összes, éves fogyasztásából óriási szeletet hasítanak ki a dohányáruk és az alkoholos italok. Olyannyira sokat, hogy arányait tekintve nálunk a 4. legtöbbet az egész EU-ban. Ha pedig a fogyasztási szokásos mellett a háztartások kiadásait is megnézzük, akkor idehaza egy átlagos háztartás kétszer annyi pénzt költ el élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, mint az EU-átlag, ezzel ez a kiadási tétel holtversenyben áll a háztartással kapcsolatos kiadásainkkal.

2018-ban az uniós háztartások 2 100 milliárd eurót költöttek a lakhatási kiadásaik fedezésére, amibe beletartozik a víz, gáz és a villany ára is - derült ki az Eurostat átfogó jelentéséből. Ez a kiadás mennyiség egyébként a háztartások teljes éves kiadásának a 24 százalékát tette ki tavaly, ami messze az EU legnagyobb kiadási tétele volt, megelőzve ezzel a közlekedésre fordított kiadásokat (13,2%), az élelmiszerre és alkoholmentes italokra fordított költéseket (12,1%), a rekreációra és a kultúrára szánt ráfordításokat (9,1%) és az éttermekre, szállodákra fordított kiadásokat (8,7%) is. 

Loading...

A statisztikákból látszik, hogy háztartások fennmaradó kiadásait sorrendben a lakberendezés, háztartási cikkek, ruházat és lábbeli, alkoholos italok, dohány és kábítószer, tetté ki még nagy arányban. Ezt követte a kommunikáció, az oktatás és az egyéb kiadások listája. 

Na és a magyarok?

Az EU statisztikákon túl kíváncsiak voltunk arra is, hogy egy áltagos magyar háztartásnak, miként alakultak a tavalyi évi kiadási tételei. Ezért tüzetesen megvizsgáltuk azokat is. 

Loading...

Az adatokból jól látszik, hogy hazánkban is a legfőbb kiadási tétel a háztartás működésének fedezésére megy el, ám ennek a mértéke jóval kisebb, mint az EU-s átlag. Arról nem is beszélve, hogy a magyarok szinte hajszálpontosan ugyanannyit költenek élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, mint amennyit a háztartásukra, holott ez EU-s átlagnál utóbbira pontosan fele annyit költ az átlag, mint a magyarok. Ez pedig azt jelenti, hogy hazánkban bizony igencsak drágák ezek a javak. 

Magyarországon így csak a harmadik legnagyobb részét hasítják ki a teljes kiadási kosárból a közlekedésre (14%) fordítottak, ezután az éttermek és hotelek következtek 9 százalékkal, amit ötödik helyen fej-fej mellett követett a szabadidő és kultúrára, valamint az alkoholra és dohányárura szánt kiadások mértéke. Ez pedig azt is jelenti, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
egy átlagos magyar háztartás egy évben annyit költ cigire és piára, mint szabadidős tevékenységekre és kultúrára.

Itt érdemes megjegyezni, hogy az EU-átlagnál majd kétszer annyit költünk káros szenvedélyeinkre, miközben arányaiban kevesebb megy a szabadidőnkre, ruházkodásra és lakberendezésre. És a költekezések mértéke csak egy dolog, hiszen megnézzük a fogyasztásunkat, azaz elvonatkoztatunk az áraktól, akkor még siralmasabb képest fest a kis, magyar valóság.

Csak cigi meg pia legyen

Ha félretesszük a teljes kiadásaink mértékét, és megnézzük a magyar háztartások fogyasztási szokásait, elég borús kép rajzolódik ki. A legszembeötlőbb, hogy az összes fogyasztásunkból 7,6 százalékot szakít ki az alkoholos és a dohányáru, ami arányaiban a 4. legmagasabb érték az egész Európai Unióban. És majdnem kétszerese az EU-s átlagnak.

Loading...

Európai viszonylatban ugyancsak rengeteg fogyasztunk üzemanyagból, illetve a kommunikáció területéről. Mind a kettő esetében az ötödik legtöbbet fogyasztó ország vagyunk arányaiban. Teljes, saját fogyasztásunkat tekintve pedig 15,5 százalék jut az élelmiszerekre, ami arányait tekintve a 8. legtöbb az egész EU-ban.

Címkék:
biztosítás, egészség, pénzcentrum.hu, élelmiszer, dohány, háztartás, fogyasztás, cigi, kiadások, pia, gáz ára 2019, cigi árak,