Halálos kór pusztít Romániában: itthon is vannak már megbetegedések

Pénzcentrum/MTI2018. április 6. 17:00

Több mint kétszáz kanyarós megbetegedést és újabb halálesetet regisztráltak a héten Romániában, ahol így 46-ra emelkedett a fertőző betegségben az elmúlt két évben meghalt emberek száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) pénteken közzétett jelentéséből.

A 46. áldozat egy Konstanca megyei kilenc hónapos, a kora miatt még beoltatlan csecsemő. Az INSP szerint egy 47., Braila megyei halálesetnél is kanyarós fertőzést gyanítanak, de ennek laboratóriumi igazolása még folyamatban van.

Romániában a napokban éri el a 12 ezret a kanyarós esetek száma a betegség két évvel ezelőtt kezdődött újbóli elterjedése óta, a fertőzések száma pedig ismét növekvő tendenciát mutat. Miután a betegség terjedése tavaly ősszel alábbhagyott és a heti megbetegedések száma 50 alá esett, március elején a heti összesítésekben ismét száznál több, március végétől pedig heti kétszázat is meghaladó fertőzésről közöltek adatokat, illetve egyre gyakoribbak a halálos áldozatok.

A járványügyi szakemberek mindezért az egyre alacsonyabb átoltottsági szintet okolják, miközben a Romániában a tavaly beígért és a szenátus által csaknem egyhangúlag elfogadott oltásügyi törvénytervezet képviselőházi megerősítését szerintük az oltásellenes mozgalom lobbija hátráltatja.

Adriana Pistol, a román járványügyi egyesület alelnöke két hete egy konferencián azt mondta: idén februárban a kanyaró elleni oltások aránya nem haladta meg a 45 százalékot.
A román járványügyi egyesület még a megbetegedési hullám előtt figyelmeztetett egy újabb kanyarójárvány veszélyére, hiszen a kanyaró elleni átoltottság 75 százalékot alig meghaladó szintje már 2014-ben is messze elmaradt az egészségügyi világszervezet által ajánlott és biztonságosnak tekintett 95 százaléktól.

Hazánkban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 36 megbetegedés történt 2017-ben. Az adatokkal kapcsolatban egy, a Pénzcentrumnak korábban nyilatkozó háziorvos elmondta, hogy a hivatalos adatoknál valószínűleg jóval több megbetegedés történik Európa szerte, már csak azért is, mert a kanyarót nagyon könnyű elkapni, ráadásul az országok egészségügyi szervei sem jelentik le általában az összes esetet.

A kanyarót terjesztő vírus cseppfertőzéssel terjed, szobahőmérsékleten 1-1,5 nap után elhal a fertőzőképessége a hazpiatika.com cikke szerint. Egy 9-11 napos lappangási időszak után alakul ki a betegség azokban, akik megfertőződtek a vírussal és nem védettek a kanyaró ellen (azaz legtöbbször nincsenek beoltva).

A portál szerint a betegség klasszikus lefolyása esetén a lappangási időszak második felében már bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, hurutos tünetek, hányás és hasmenés jellemző. Ezt követően 5-6 napig a hurutos tünetek megerősödnek, a torok, garat pirossá válik. A gyerek kerüli a fényt, közérzete rossz, jellemzően azt a benyomást kelt, hogy nagyon beteg. Ezen túl

megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban és a garat egészén úgynevezett nagyfoltú kiütés, a kisőrlő fogak magasságában pedig a szájnyálkahártyán az úgynevezett Koplik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, grízszerű, sárgásfehér felrakódás

- írja cikkében a Házipatika.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezt követően jönnek a bőrkiütések, melyek előbb a fül mögött és a halántékon jelennek meg, majd az arc után lefelé terjedve lepik el az egész testet. Ezek a bőrelváltozások nem viszketnek, néhány nap után barnássá válnak. majd "korpázó hámlással" megszűnnek. A láz a kiütéses szakaszban végig magas marad, majd hirtelen szűnik meg.

A kanyaró legsúlyosabb szövődménye az agyvelőgyulladás lehet, de egyéb, ritkábban kialakuló idegrendszeri kórképek is kísérhetik a betegséget.

A Házipatika szerint azonban más szövődmények is kialakulhatnak, melyek közé tartozik a baktériumok által okozott "gége-, légcső-, tüdőgyulladás, hörghurut, valamint egyéb bakteriális fertőzések: középfül-, melléküreg-gyulladás, gyomor-bélhurut, szájgyulladás, kötőhártya-gyulladás, szívizomgyulladás" is. 

A betegségnek hatékony vírusellenes kezelése nincs, a portál szerint szövődmény nélküli esetben láz- és köhögéscsillapítással, sok folyadék fogyasztásával és ágynyugalommal lehet a tüneteket kezelni. Amennyiben baktériumok okoznak szövődményt, megfelelő antibiotikum fog alkalmazni a kezelőorvos.

Magyarországon egyébként kötelező a kanyaró elleni védőoltás, a gyerekeket 15 hónapos koruk után kell oltatni, emlékeztető oltást pedig 11 évesen, 6. osztályban kapnak. Azok a szülők, akik nem oltatják be a gyerekeiket nemcsak morális, de jogi értelemben is felelősségre vonhatók.

Ha találkozol egy oltáselennes szülővel és tennél egy szívességet a világnak azzal, hogy meggyőzd, hülyeség, amiben hisz, akkor ne a tudományos érvekkel próbáld meggyőzni, ez ugyanis a Dél-kaliforniai Egyetem kutatása szerint nem működik. Hatásos módszer lehet ugyanakkor, ha elmondod neki, hogy milyen szörnyű betegség a kanyaró, milyen tünetekkel járhat, és hogy van rá mód, hogy ettől megóvja saját gyermekét.

Címkék:
biztosítás, oltás, betegség, románia, vakcina, kanyaró,