Elárulta az orvostudományt: nagyban felelős a kanyarójárványért

Pénzcentrum/Index.hu2018. február 28. 09:35

Átfogó cikket közölt ma reggel az Index arról az orvosról, aki hazugságok tömegével próbálta bizonyítani, hogy autizmust és gyulladásos bélbetegséget okozhat az MMR-oltás, mely hazánkban is kötelező. 20 éves tanulmánya, melyet azóta visszavontak, hatalmas lökést adott a az oltáselleneseknek és az eredmények sem maradtak el: újfent gyerekek halnak meg kanyaróban, pedig a betegséget egyszer már majdnem eltüntettük a Földről.

1998-ban jelent meg egy tanulmány a brit Lancet nevű rangos orvosi lapban, amelynek fő szerzője Andrew Wakefield volt. A "kutatás" azt állította, hogy a gyerekeknek 15 hónapos korban adott MMR-oltás (amely védettséget ad többek között a kanyaró ellen is) Crohn-betegséget okoz, amely pedig utána autistává teszi a gyerekeket.

A tanulmány eleve súlyos tudományos gondatlansággal készült, rendkívül kis mintán (12 gyereken), feleslegesen kellemetlen eljárásokat alkalmazva, kontrollcsoport nélkül, az igazi bomba azonban 2009-ben robbant, amikor egy oknyomozó újságíró bebizonyította, hogy a magát kutatónak nevező orvos

meghamisította a kutatásban részt vevő gyerekek leleteit, tehát, amit leírt, az egyszerűen hazugság volt.

Az orvost kirúgták az orvosi kamarából és többé nem praktizálhat, de egyfajta hős lett belőle a vakcinaellenes világban. Magáról azt terjeszti, hogy nem csalt, csak mindenki (többek között a kormányok, a média és a gyógyszergyárak) összeesküdött ellen. Mivel az oltásellenes hangok azóta felerősödtek, egyre kevesebben oltatják be gyerekeiket a kötelező védőoltásokkal, így fordulhatott elő, hogy nemrég Disneylandben, Olaszországban és Németországban is felütötte a fejét a kanyaró.

Andrew Wakefield egyébként mielőtt publikálta a kutatását, levédetett egy újfajta kanyaró elleni oltószert is, amelyből busás hasznot remélt a tanulmány megjelentetése után. 

Címkék:
biztosítás, orvos, hamisítás, oltás, tanulmány, kamu, hazugság, gyógyszergyárak,