Megújítanád a jogsidat? Tízezrekbe fájhat a kötelező csere

Népszava2018. január 16. 08:31

Január közepétől nehezebben lehet majd meghosszabbítani a jogosítványt - írja a Népszava. Nemcsak drágább lesz, de többet is kell majd várni az iratra, érdemes időben elkezdeni a procedúrát.

Január közepétől nehezebben kaphatnak vezetői engedélyt a krónikus betegek, többségüknek nem lesz elég a háziorvostól, vagy az üzemorvostól kérni a papírt. Például a cukor-, és szív-, valamint az idegrendszeri problémákkal kezelteknek, a folyamatosan gyógyszert szedőknek friss szakorvosi véleményt, labor és egyéb diagnosztikai leleteket is be kell szerezniük - írja a lap. Bizonyos betegségekben szenvedők pedig egyáltalán nem kaphatják meg a jogosítványt: a súlyos szívritmus-zavarban szenvedők biztosan nem ülhetnek volán mögé.

Selmeczi Kamill háziorvos szerint az életbe lépő változások megnövelhetik a krónikus betegek számára a jogosítvány érvényesítéséhez szükséges időt. Azt tanácsolja, a lejárat előtt egy-két hónappal már bátran keressük fel a háziorvost a szükséges beutalókért. Komáromi Zoltán háziorvos arra figyelmeztettet, hogy ha valakinek a jogosítvány megújításához van szüksége labor vagy egyéb diagnosztikai leletre, akkor azért fizetni kell. A jogosítvány meghosszabbítása ugyanis nem része a kötelező és térítésmentes ellátásoknak.

Az, hogy hol mennyit kell fizetni a jogosítvány megújításához szükséges szükséges vizsgálatok díjaként, változó, de több tízezer forinttal érdemes számolni.

 

Címkék:
vizsgálat, utazás, orvos, jogosítvány, vezetés, házi orvos, megújítás,