Rengetegen halnak meg rákban Magyarországon: ez az oka

Népszava2017. augusztus 8. 09:32

Százezer 65 évesnél fiatalabb magyar közül egy év alatt 120-an halnak meg rákban. A többség olyan késői stádiumban érkezik az onkológushoz, hogy szinte már esélytelen a gyógyulása.


Bodoky György professzor, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai osztályának vezetőjea Népszavának beszélt arról, miért nagyon rosszak Magyarországon a daganatos betegek esélyei.  "Van hiba a betegút szervezésben - ismeri el a professzor - sokszor valóban túl kacskaringós az út, túl sok idő telik el az első gyanú észlelésétől a kezelésig" - mondta a professzor.

Szintén javítana a betegek esélyein szerinte, ha a beteg számára átlátható lenne a rendszer: pontosan megismerhetné a kivizsgálás, a kezelés menetét. Látná milyen lehetőségek vannak, hol vannak a zsákutcák.

"Az igazi "túlélő" megtalálja a legújabb tudományos eredményeket, nem hagyja magát lerázni a rendszerben, és nekünk, az orvosoknak is ő a jó beteg. Sok kollégám ódzkodik az interneten tájékozódó betegektől, akik mindennek utánanéznek és kérdeznek. Én épp az ellenkezőjéről vagyok meggyőződve, ezért is alapítottam a Rákgyógyítás folyóiratot. Az egészségbiztosító például bizonyos daganattípusok esetében rögzíti, hogy melyik centrumban milyen gyógyszerrel és mennyire hatékonyan kezelik a betegeket, jó lenne, ha ezek az adatok is nyilvánosak lennének a betegek számára is" - mondta az osztályvezető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
biztosítás, egészség, orvos, egészségügy, rák, penzcentrum, onkológia, rákgyógyítás, onkológus,