Tényleg luxus lett a zöldség? Fillérekből is főzhetsz egészségesen

Pénzcentrum2017. február 17. 11:33

Az extrém hideg tél miatt most horror áron kaphatóak a zöldségek és a gyümölcsök a magyar boltokban. Szerencsére azonban nem minden termék drágult jelentősen. Mutatjuk, milyen zöldséget és gyümölcsöt érdemes most beletenni a kosarainkba.


Mostanában extrém árakon kínálják a magyar boltokban a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Korábbi sajtóhírek szerint egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forint volt.

De horror áron kapható most a koktélparadicsom is: a tavalyi 775 forint után idén 1600 forint körül alakulnak az árak. A kaliforniai paprika ára pedig 600 forintról 1000 forint közelébe emelkedett egy év alatt. De jóval drágább lett a jégsaláta, a padlizsán és a karfiol is.

Mi ennek az oka?

A jelentős drágulás alapvetően azzal magyarázható, hogy a téli hónapokban hazánkban a friss piaci termékek 90-95 százaléka importból származik. A zöldségek Spanyolországból, Görögországból, Marokkóból és Szicíliából érkeznek, ezekben az országokban pedig nagyon hideg volt a tél és megfáztak, vagy teljesen elfagytak a növények, vagyis sokkal kevesebb van belőlük most a piacokon. De nem csak erről van szó.

Az Európai Unióban nálunk a legmagasabb a zöldségek és gyümölcsök áfája. Magyarországon 27 százalékos az áfája ezeknek a termékeknek, míg az unió többi országában 5-7 százalék körül mozog

- tudta meg a Pénzcentrum Lédó Ferenctől, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnökétől.

A mostani árak egyébként húsvétig maradhatnak, akkora ugyanis már a piacon lévő termékek 50-60 százaléka magyar lesz. Május közepétől pedig ez az arány már 90 százalék fölé emelkedik.

Mit tehetnek a háziasszonyok?

A drágulás nagymértékben érinti a magyar családokat, hiszen a GfK Piackutató adatai szerint átlagosan 4 naponta vásárolunk friss zöldségeket. Ráadásul a zöldségek és gyümölcsök fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban.

A Magyar Dietetikus Országos Szövetsége és a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának közös új magyar táplálkozási ajánlása szerint fontos, hogy mindennap együnk zöldséget és gyümölcsöt, a legjobb az, ha a napi ételünk felélt ezt teszi ki.

A napi ajánlott gyümölcs- és zöldségbevitel legalább 400 gramm.

Ez körülbelül 1 közepes paprikát vagy 1 paradicsomot, esetleg és 1 kis tányér gyümölcsöt vagy 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcsöt jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az időjárásnak nincsen kitéve így most is a tavalyi árakon kaphatóak a mélyhűtött, konzerv és az úgynevezett tárolt zöldségek, gyümölcsök

- tette hozzá Lédó Ferenc.

Szerencsére konzerves, üveges vagy mélyhűtött formában ma már számos zöldséget és gyümölcsöt is megvásárolhatunk. Ráadásul ezek a feldolgozott termékek ásványi anyaguk és vitamintartalmukat illetően sem maradnak el nagyon a friss zöldségektől.

A tárolt zöldségek sincsenek kitéve az időjárásnak, emiatt jó áron vásárolhatunk most:

  • sárgarépát
  • almát
  • karalábét
  • fejes káposztát
  • kelkáposztát
  • vöröshagymát
  • céklát
  • feketeretket

A táplálkozási ajánlás szerint a fő étkezésekhez válasszunk piros, narancs és sötétzöld színű zöldségeket. Fogyasszunk száraz hüvelyeseket is, mint például babot vagy lencsét - levesek, főzelékek, saláták és krémek részeként. Konzervekből pedig olyat keressünk, aminek kevesebb a só tartalma, burgonyát pedig elég két naponta ennünk.

Loading...

A fenti állítást a KSH országos fogyasztói átlagárai is alátámasztják. A paradicsom kilója 72, míg az uborka már 206 forinttal kerül többe idén januárban. A tárolt és fagyasztott zöldségek pedig alig lettek drágábbak, sőt a vöröshagyma és a fejes káposzta még olcsóbb is lett, mint tavaly.

Milyen akciókkal készülnek a boltokban?

  • A Lidlben például 25 százalékos kedvezménnyel vehetünk most epret, egy csomagért 299 forintot kérnek el. A piros almának pedig 199 forintért kínálják kilóját. A kiwinek 39 forint darabja, egy brokkoli pedig 229 forintba kerül.
  • Az Aldiban ezen a hétvégén egy csomó retket 129 forintért vásárolhatunk meg. A gránátalma darabja pedig 199 forintba kerül. A három kilós narancs csomagot pedig 699 forintért szerezhetünk be.
  • Az Auchanban a kígyóuborka darabja 195 forintba kerül, a kínai kelnek kilójáért pedig 199 forintot kérnek el. De kapható az áruházban magyar vajretek is, amiből egy csomó 299 forintba kerül.
  • A Sparban ezen a héten jó áron szerezhetjük be a karfiolt, aminek darabját 399 forintért kínálják, a félkilós brokkoli pedig 299 forintba kerül. A K&K Family start to go salátakeverék is akciós ezen a héten: 120 gramm 149 forintba kerül.
  • A Tescóban akciós a pomelo egy darab belőle 399 forintba kerül, az ananászért pedig 499 forintot kérnek el. De jó áron van a kígyóuborka is, egy darab 229 forintba kerül, a koktélparadicsomból egy csomagért pedig 399 forintot kell fizetnünk.

További szuper akciókért KATTINTS IDE.

Loading...

Címkék:
vásárlás, egészség, áfa, árak, zöldség, gyümölcs, tél, budapesti nagybani árak,