Durván sokat töltenek a magyarok kórházakban

Pénzcentrum2017. január 10. 12:36

Majdnem nyolc napot tölt átlagosan kórházban az, akinek fekvőbeteg-ellátásra van szüksége Magyarországon. Bár a sebészeti és baleseti sebészeti ellátásra szoruló betegek átlagosan nem egészen öt napot töltenek kórházban, otthoni lábadozásuk még heteket vehet igénybe.

Átlagosan 7,8 napig marad kórházban az, aki ma fekvőbeteg-ellátásra szorul Magyarországon - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb, a 2015-ös adatokat feldolgozó egészségügyi statisztikai évkönyvéből. Az érintettek köre igen széles: bár az összes, kórházban töltött ápolási nap mennyisége fokozatosan csökkent az elmúlt években, 2015-ben is meghaladta a 18,6 milliót. Ez pedig azt jelenti, hogy egy átlagos magyar - életkortól függetlenül - évente csaknem két napot kórházban tölt.

A kórházi ápolás átlagos időtartama persze jelentősen eltér aszerint, hogy milyen területen kap kezelést a beteg. A legrövidebb ápolási idő például (nem meglepő módon) a szülészeti és fül-orr-gégészeti osztályokra jellemző, ahol általában 3-4 napot töltenek el a betegek. Jóval hosszabb viszont a kórházban töltött idő az ideg- és belgyógyászati osztályoknál, itt átlagosan 7-8 napot vesz igénybe az ápolás. Az átlagnál jóval hosszabb időt a krónikus betegeket kezelő kórházi részlegek fordítanak egy ellátottra.

A sebészeti és baleseti sebészeti osztályokon 4,8 napot töltöttek a betegek 2015-ben: ez ugyan elmarad az átlagtól, ám itt figyelembe kell venni, hogy egy traumatológiai kezelésben részesülő sérült a kórházi kezelés után rendszerint még hetekig otthoni ápolásra, illetve utókezelésre, például gyógytornára szorul.

Egy kórházi kezelés több szempontból is komoly megterhelést jelent a családnak. Amellett, hogy magának a kezelésnek is lehetnek a beteget terhelő költségei, a munkából való kimaradás miatt kieső jövedelemmel is számolni kell.

Az utókezelés és a felépülés sokszor hosszadalmas és anyagilag megterhelő folyamat lehet, hiszen egy egyszerű végtagtörés is több mint egy hónapos kiesést jelenthet

- mondta Csanda Gergely, az NN Biztosító kommunikációs vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Már elterjedtek az olyan életbiztosítások, amelyek anyagi segítséget nyújthatnak, ha a biztosított kórházba kerül. A kórházi kezelés során egyébként az egészségbiztosítások is segítségünkre lehetnek.

Címlapkép: MTI / Szigetváry Zsolt

Címkék:
biztosítás, kórház, egészségügy, életbiztosítás, egészségbiztosítás,