Erőteljes és hosszan tartó béremelés jön

MTI2016. szeptember 8. 20:31

Végre egy igazi, erőteljes, hosszan tartó béremelésnek nézünk elébe az egészségügyben - fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Az államtitkár elmondta, hogy az érdekvédelmi, illetve szakmai szervezettel több mint húszfordulós tárgyalássorozat, esetenként parázs viták után jutottak bérmegállapodásra. Szólt arról is, sikerült megértetniük a politikával, illetve a döntéshozókkal, hogy az egészségügynek vissza kell kerülnie arra a helyre, ahol Európában van. 

Európában a szektoronkénti rangsorban általában a 3-4. helyen szerepelnek az egészségügyi ágazat bérei.

95 ezer dolgozó fogja tudni másképpen tervezni a jövőjét a bérmegállapodásoknak köszönhetően. Nincs vége a közös munkának, 

hiszen amikor a bérekről beszélünk, az nem egy cél, hanem egy eszköz azért, hogy a betegek ellátása javuljon" 

- mondta az államtitkár. Több mint 10 milliárd forintnyi forrást biztosítanak év végig a vidéki és fővárosi nővérszállók megújítására.

A nyári bérmegállapodás eredményeként szeptember elsején a szakorvosok, a szakgyógyszerészek és a szakdolgozók alapbére nőtt. A szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére szeptember elsején bruttó 107 ezer forinttal nőtt, míg második ütemben, a jövő év november elsején újabb 100 ezer forinttal emelkedik. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Így a fizetésük két év alatt 207 ezer forinttal lesz magasabb.

A szakdolgozók (kórházi ápolók) bére jövő novemberben 12 százalékkal, majd 2018-ban és 2019-ben újabb 8-8 százalékkal nő, 2019-re átlagosan 65 százalékkal emelkedik. A szakdolgozók idei átlagos béremelése 26,5 százalékos lesz, differenciáltan a végzettségük és a munkában eltöltött idejük függvényében. A rezidensek alapbéremelése jövő novemberben 50 ezer forint lesz.

A béremelésekre az idén 19,5 milliárd, jövőre pedig 82,6 milliárd forintot fordít a költségvetés.

Címkék:
karrier, fizetés, bér, béremelés, egészségügy, fizetésemelés,