Ajjaj! Erre sokan nem figyelnek, amikor gyógyszert vesznek

Pénzcentrum2016. április 3. 07:01

Értelmét vesztheti egy-egy gyógyszer kiváltása, ha az a vásárlás után pár nappal már le is jár. Ráadásul egy lejárt szavatosságú gyógyszer bevétele nemcsak veszélyes, hanem még a szemetesbe sem dobhatjuk ki. De mit tehetünk, ha ilyen gyógyszert kaptunk a patikában?


Bár a gyógyszerek a feltüntetett lejárati időn belül jogszerűen forgalmazhatóak, azonban ha túl közel esik a megvett pirulák felhasználhatóságának vége, akkor értelmét vesztheti a vásárlás.

Hogyan védekezhetünk?

Ha szeretnénk elkerülni az ilyen eseteket, akkor már vásárláskor érdemes ellenőriznünk a gyógyszer felhasználhatósági idejét. Persze kérhetünk a patikustól egy későbbi lejáratú terméket, de nem biztos, hogy a gyógyszertárban lesz készleten különböző szavatosságú készítmény.

A gyógyszerek ugyanis hatóanyaguktól, vagy gyógyszerformájuktól függően más-más felhasználhatósági idővel rendelkeznek. A kevésbé érzékeny hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek akár öt évig is megőrzik minőségüket, míg mások (vakcinák, szemcseppek) csak néhány hónapig használhatók fel.

Még rövidebb lehet a felhasználhatósági ideje azoknak a készítményeknek, amelyeket az orvos receptjére egyedileg, személyre szabottan készítenek el a gyógyszertárban. Ezek az ún. magisztrális gyógyszerek, amelyeknél a stabilitás és eltarthatóság éppen az egyedi összetétel miatt nehezen határozható meg. Az ilyen esetekben például érdemes kisebb kiszerelésben kérni a terméket, ha erre van lehetőség

- válaszolta megkeresésünkre a NFH kommunikációs osztálya.

Milyen gyógyszereket kell elfogadnunk?

Sok mindentől függ, mi számít ésszerű felhasználási időnek, még a lejárat előtt. Függhet például a gyógyszerek hatóanyagától, az orvos által felírt szedésétől, a készítmény kiszerelésétől, csomagolásától is. Ezeket átgondolva már mi is eldönthetjük, hogy szeretnénk-e megvenni a gyógyszert vagy sem, ugyanis a vásárlás nem kötelező.

Mit tehetünk, ha már megvettük a gyógyszert?

Abban az esetben, ha a vásárlás után vesszük észre, hogy lejárt gyógyszert kaptunk, akkor a lakóhelyünk vagy az üzlet címe szerinti, elsőfokú fogyasztóvédelmi hatáskörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnál tehetünk bejelentést. Ugyanis ez a tevékenység néhány esetben akár tisztességtelen fogyasztói gyakorlatnak is minősülhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ilyen esetben is élhet a fogyasztó szavatossági jogaival, azaz a lejárt szavatosságú terméket visszaviheti a vásárlás helyszínére. A blokk bemutatásával kérheti a termék cseréjét, vagy visszakérheti az árát

- tette hozzá az NFH.

A lejárt gyógyszereket egyébként a patikába vihetjük vissza, hiszen itt tudják ezt a veszélyes hulladékot ártalmatlanítani. A gyógyszertárak kötelesek minden lejárt vagy már nem használt készítményt befogadni. A gyártok/nagykereskedők ezután a le nem járt termékeket bevizsgálják vagy megsemmisítik.

Fontos tudni, hogy a gyógyszereket tilos a szemétbe dobni, ugyanis a pirulák a háztartási hulladékkal együtt fokozottan természetkárosítóak, arról nem is beszélve, hogy ezeket esetleg valaki tovább értékesítheti a piacon.

A lejárati időt mindig fel kell tüntetni

Az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek címkéjéről és betegtájékoztatójáról szóló rendelet szerint az a gyógyszer csomagolásán magyar nyelven fel kell tüntetni a lejárati időt (év/hónap).

A gyógyszerek lejárati ideje pedig az a felhasználhatósági idő, amelynek végéig kizárólag a minőségi követelményekben rögzített határértékeken belül változva, megőrzi a gyógyszer a fizikai, a kémiai, a mikrobiológiai és biofarmáciai tulajdonságait, vagyis minőségét, hatékonyságát és relatíve ártalmatlanságát.

Címkék:
biztosítás, gyógyszer, patika, szavatosság,