25 milliós GVH-bírság a Culevitnek

Pénzcentrum2015. január 19. 15:47

25 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Culevit tabletták, italporok megtévesztő reklámja miatt.

A GVH döntésében megállapította, hogy a Culevit Kft. 2011 - 2013 közötti kommunikációjában jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletták vagy italporok valamelyike, mivel a speciális gyógyászati célra szánt tápszer, illetve annak összetevői elpusztítják a ráksejteket, s így alkalmasak lehetnek e betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget, illetve gyorsíthatja gyógyulását.

A Culevit tabletta és italpor különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül, azon belül a speciális gyógyászati célra szánt tápszer kategóriába sorolható az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) nyilvántartása szerint. A Culevit Kft. azonban nem nyújtott be a termékeknek emberi betegséget megelőző, kezelő vagy gyógyító tulajdonságot tulajdonító jelölés, megjelenítés reklámozásának engedélyezése iránti kérelmet az OÉTI-hez.

A gyártó egyébként az eljárás megindítása után már nem reklámozta így a terméket - ezt enyhítő körülményként értékelte a hatóság.

Reagált a Culevit

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. bíróságon támadja meg a Gazdasági Versenyhivatal döntését - tájékoztatta a társaság a Pénzcentrumot.

Mint közleményükben írták, a GVH nem vizsgálta és határozata sem a reklámok valóságtartalmával és nem is a Culevit gyógyhatásával kapcsolatban tesz megállapításokat. Úgy látják, hogy a kommunikációban kifogásolt tartalmak nem minősülnek gyógyhatás-állításoknak.

Címkék:
biztosítás, gyógyszer, gvh, egészségügy,