Elképesztő robbanás: duplázódott az elhízottak száma Magyarországon

Pénzcentrum2014. március 24. 13:34

Megduplázódott az elhízottak száma Magyarországon 1990 és 2010 között. Ennek legfőbb oka a mozgáshiányos életmód - véli a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke. Bedros J. Róbert a gyerekkorban kialakuló túlsúly megelőzésére hívta fel a figyelmet.

"A túlsúly mára megszokottá vált Európában" - fogalmazott Bedros J. Róbert. Mint a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke elmondta: a WHO a kontinens ötvenhárom országában végzett felmérése azt mutatja, hogy az Európai Unióban a tizenhárom évesek 27 százaléka, a tizenegy évesek 33 százaléka túlsúlyos. Itthon a tizenhárom éves fiúk 29, a tizenegy évesek 26 és a tizenöt évesek 25 százalékának van súlyfeleslege. A jó hír, hogy a lányoknál nem ilyen magas ez az arány - tette hozzá a Szent Imre Kórház vezetője.

Bedros J. Róbert kiemelte: "Európában sajnos a legrosszabb helyen vagyunk, húsz év alatt, 1990-től 2010-ig, 3,2-ról 28,5 százalékra nőtt az elhízás gyakoriságának változása, míg Romániában az elmúlt tíz évben 7,2 százalékra csökkent."

"Az elhízásnak triviális okai vannak: a mozgásszegény életmód, az, hogy a gyerekek egyre többet ülnek a tévé, a videójáték és a számítógép előtt, miközben egyre magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak - mondta a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke.

"Legfeljebb két órára kell csökkenteni naponta a szórakoztató elektronikai eszközök használatát, és a családnak oda kell figyelni, hogy a helyes életmódra nevelje a gyerekeket" - javasolja a Szent Imre Kórház vezetője. Mint mondta: meg kell találni azt a sportot, amit szeret. "Együtt kell, hogy mozogjon a család, el kell menni a játszótérre, biciklizni, kirándulni, úszni. Az aktív mozgásformákat és a helyes táplálkozást kell előnyben részesíteni" - tette hozzá Bedros J. Róbert.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Az az igazi probléma, hogy már gyerekkorban megjelennek azok a betegségek, amelyek korábban csak a felnőttkori elhízottak körében voltak jellemzőek: például a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint. Ezekhez ráadásul különböző pszichés problémák is társulnak: alacsony önbecsülés, negatív testkép vagy a depresszió" - mondta a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke. Hozzátette: "már gyermekkorban megjelennek a mozgásszervi betegségek is, hiszen a fejlődő vázizomzat nem bírja el a ránehezedő testsúlyt."

 

Címkék:
biztosítás, elhízás, egészség, egészségbiztosítás,