Ezért kezdj megtakarítani nyugdíjas éveidre

Pénzcentrum2014. február 25. 09:31

A tendenciák egyértelműek: csak magunkra számíthatunk az öregkor anyagi biztonságát tekintve. A nyesz és az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett immár a nyugdíjbiztosítás is adókedvezményt élvez − komoly a remény, hogy az új termékkel sikerül az áttörés - írja a Napi Gazdaság.

A jövő nyugdíjasainak aktív korukban maguknak kell félretenniük öreg napjaikra, mert az állami nyugdíjból nem fognak tudni megélni. A Világbank legfrissebb tanulmánya szerint fizetésük legalább 10-15 százalékát kéne félretenni ahhoz, hogy utolsó nettó fizetésük legalább 80-90 százalékához hozzáférjenek. Ha magánmegtakarítások egészítik ki az állami nyugdíjat, akkor az államnak várhatóan kisebb, enyhébb kiigazítást kell végrehajtania a rendszerben. Ha ez nem következik be, sokkal nagyobb mértékben kellene majd csökkenteni a juttatásokat, vagy jobban kitolni a munkavállalók nyugdíjba vonulásának időpontját.

A járulékfizetők és a nyugdíjra jogosultak aránya merőben megváltozik az elkövetkező évtizedekben. Jelenleg négy aktív dolgozó "tart el" három nyugdíjast, addig 2050-re várhatóan négy aktívnak hat nyugdíjat kell majd kifizetnie. A legnagyobb probléma azonban mégis az, hogy az aktív korúak közül túl kevesen dolgoznak, a foglalkoztatottak aránya ugyanis alacsony, különösen a nyugat-európai országokkal összevetve.

Jelentős probléma továbbá, hogy aki eléri a nyugdíjkorhatárt, az igen sokat betegeskedik, a társadalombiztosítás az ő ellátásukra fordítja a bevételek 80 százalékát. Ezen az összetett problémakörön segít a megújított adójóváírás rendszere, amiről részletesen ITT írtunk.

Címkék:
egészség, nyugdij, öngondoskodás,