178 új mentőautó jön, de 120-at nyugdíjaznak januárban

Népszava2013. november 28. 09:36

Miközben a kormány 178 új mentőautót ígér, arról kevés szó esik, hogy a mentőszolgálat 120 kocsija januárban leáll - írja a Népszava.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a minap egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy hamarosan 178 új autót kap az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), így az ország területének 90 százakán negyed órán belül megérkezik majd a mentő.

A Népszava információi szerint azonban az új kocsikat decemberben kezdik majd el gyártani, ráadásul eközben 120 mentőkocsi januárban leáll, ezeket ki kell vonni a betegszállításból, hiszen betöltik a 13. évet.

A lap azt írja, hogy már ma is komoly gondok vannak az OMSZ-nél, hiszen nincs elég szakember, a túlóraszabályok miatt pedig azok sem vállalhatnak túlmunkát, akik nem hagyták ott a céget. Így a kocsik állnak, vagy orvos nélkül, kizárólag mentőápolókkal indulnak a betegekért, akikhez - állapottól függően - utólag hívják ki az orvosokkal "felszerelt" rohamkocsikat.

Mindez Budapesten is problémát jelent, nemhogy vidéken, ahol esetenként 50-60 kilóméterről kell "utánhívni", így általában fél óránál többet kell várni az orvosra. De a - mentősök szerint "luxushelyzetben" lévő - fővárosban sem sokkal jobb a helyzet: a 13 mentőállomásból mindössze 5-ről indulnak orvosokkal ellátott rohamkocsik.

Címkék:
autó, kórház, orvosi ellátás,