Ebből komoly baj is lehet: ezrek mondtak le a biztosításukról a csökkenő életszínvonal miatt

Pénzcentrum2023. december 6. 19:44

Száz forint biztosítási díjból 16 az államkasszában landol különadó formájában a jegybank friss adatai alapján. Kiderült, hogy veszteséget termeltek a harmadik negyedévben a biztosítók, és ezrek mondták fel lakás-, élet- vagy casco-biztosításukat a csökkenő életszínvonal miatt. A tarifák mindeközben 10-15 százalékkal emelkedtek a megugrott költségek hatására – hangzott el az RTL Híradójában.

Egy év alatt 12 százalékkal, több mint 52 ezer forintra drágult a kötelező biztosítás éves átlagdíja a jegybank friss, a harmadik negyedévről szóló adatai szerint – derült ki az RTL Híradójából. A riportban ezen felül elhangzott, január és szeptember között 27 500-zal többen kötöttek kötelező biztosítást, mint egy évvel korábban. Ám 7 ezerrel csökkent a cascósok száma. Életbiztosításból 16 ezerrel, vagyonbiztosításból pedig 12 ezerrel kevesebbet tartottak nyilván, mert sokan felmondták szerződésüket.

A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor ez veszélyes, mert ha valakinek nincsen biztosítása, akkor az növeli a kockázatát. De ha valamin spórolni kell, akkor a biztosítás havi díját könnyebb lehúzni, mint mondjuk az élelmiszerbevásárlást csökkenteni. Szerinte a biztosítási tarifák átlag 10-15 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest, főleg az infláció, például az alkatrészek és a javíttatás drágulása miatt, illetve a különadók hatására.

Ha megnézzük, hogy mi lesz a sorsa 100 forintnyi befizetett díjunknak, akkor az látható, hogy 1 forint lesz biztosítói nyereség, 16 forintot viszont elvon az állam biztosítói különadó formájában. Ez nagyon jelentős összeg, sehol Európában valószínűleg nincs ekkora teher a biztosításokon

– magyarázza Palkó István, a Portfolio.hu vezető elemzője.

A biztosítók szövetsége már májusban arról írt, hogy idén „akár el is tűnhet” a nyereségük a különadók miatt.

Most kiderült, igencsak eltűnt, a harmadik negyedévben 4,6 milliárdos veszteséget termeltek. Ám a jegybank szerint az ügyfeleknek nincs miért aggódniuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

„A magyar biztosítási szektor stabilan és megbízhatóan működik. Közel 4 ezer milliárd forintnyi összeg áll a biztosítási szektor rendelkezésére a tartalékban, illetve tőkében. Ebből 3250 milliárd forint az ügyfelek befektetett pénze, de emellett még egy nagyon masszív 750 milliárdos tőke áll a biztosítók mögött” – mondta a Híradónak Binder István az MNB felügyeleti szóvivője.

A kormány a rezsicsökkentés fenntartására hivatkozva vetett ki különadókat másfél évvel ezelőtt. Eredetileg azt ígérték, hogy idén év végén kivezetik ezeket, de végül a jövő évi költségvetést is az ágazati többletterhekkel tervezték.

 

Címkék:
biztosítás, kötelező, jegybank, portfolio, életszínvonal, veszteség,