Így utaztak idén nyáron a magyarok: nem maradtak el a fontos dolgok, egyre többen választják ezt

Pénzcentrum2023. október 9. 18:03

Minden nyárnak megvannak a maga utazási trendjei, felkapott úti céljai. Az utóbbi években azonban számos váratlan dolog is hatással volt nyaralási lehetőségeinkre. A 2020-21-es években a koronavírus-járvány húzta keresztül számításainkat, az elmúlt két nyár tervei pedig a hatalmas infláció és a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt váltak bizonytalanná.

A Genertel Biztosító 2023-as adataiból csemegézve felderítettük, mi jellemezte az idei év hazai főszezonját. Úgy tűnik, az elmúlt évek bezártsággal teli időszakai után, még az általános drágulás mellett is ismét megindult az utazási kedv.

A HotelTechRiport cikke szerint Európában 20%-os növekedést jósoltak az idei évre turisztikai szempontból, ami a járvány előtti állapot elérését jelenti a szektornak. A RateGain adatai szerint idén június és augusztus között Portugáliába, Spanyolországba és Olaszországba vásároltak legtöbben repülőjegyet európai desztináció esetén.

Na de mi a helyzet itthon?

Az idei nyáron a Genertelnél utasbiztosítást kötő ügyfelek közel fele Horvátországot választotta nyaralása helyszínéül. Nem meglepő, hisz Horvátország mindig örökzöld úti cél volt a magyarok körében, úgy látszik, ez a desztináció továbbra sem vesztett népszerűségéből. A dobogó második helyén Olaszország áll, ahova az ügyfelek 16%-a utazott idén, ezt követte Ausztria, ahol 6,5% töltötte el nyaralását. A népszerűségi lista magyar szomszédjainkkal folytatódik, úgy látszik, idén az autóval egyszerűen, viszonylag gyorsan megközelíthető úti célok vonzották a magyar turisták jelentős részét.

Erre erősít rá a következő statisztika is: a Genertel utasbiztosítást választó ügyfelek több mint 80%-a autóval vágott neki a nyaralásnak. Míg év elején a 3-4 napos kiruccanások voltak többségében, nyáron ennél hosszabb kikapcsolódásra vágytunk, átlagosan 7 napra utaztak el a Generteles ügyfelek. A legnépszerűbb úti célokat látva nem meglepő, hogy idén is a tengerparti nyaralások vitték a pálmát. Jellemzően 3 fő utazott együtt a biztosítottak száma alapján.

Nem a biztosításon spórolunk

Amellett, hogy külföldi utazásaink során az egyik legkisebb költség az utasbiztosítás, még így is a legjobb ajánlatokat vadásszuk. A legtöbb biztosító nyáron különböző mértékű kedvezményeket szokott biztosítani, így nem kell a legolcsóbb megoldást választanunk, mégis kedvező áron juthatunk nagyobb biztosítási védelemhez. A Genertelnél sem volt ez másképp, a népszerű nyári célországok többségére 30% díjkedvezményt adtak. Az ügyfelek többsége a legnagyobb biztosítási csomagot választotta így tengerparti nyaralásához, biztosítottanként átlagosan 7 napra 4.000 Ft alatt tudhatták teljes biztonságban magukat nyári pihenésük alatt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mikor jött jól a biztosítás?

Bár senki sem szeret arra gondolni, milyen problémák gördülhetnek az utunkba idilli nyaralásunk közben, sajnos bárkivel történhetnek váratlan események. Idén elenyésző mennyiségben jelentettek kárt a Genertel ügyfelei utazásaik kapcsán, pár esetben mégis szükség volt a segítségükre. Utasbiztosítási kárt bejelentő ügyfeleik több mint 2/3-a az utazás közben szorult orvosi vagy sürgős fogászati ellátásra, 1/5-üknek pedig poggyászlopás vagy -rablás miatt volt szükségük szolgáltatásukra.

Nemcsak hazánkban a fentiek a vezető bejelentett károk utasbiztosítás esetén. A nagy-britanniai GoSkippy egyik cikkéből kiderül, hogy általános jelenségről van szó. Az ő adataik szerint a három leggyakoribb biztosítási kár közé a sürgősségi egészségügyi ellátás igénybevétele, a poggyászeltűnés vagy -késedelem, valamint járatkésés tartozik utasbiztosítás esetén.

Címkék:
biztosítás, utasbiztosítás, magyarország, biztosító, magyarok, biztosítók, ügyfelek, olcsó utasbiztosítás,