A betörőknek is nagy ünnep a karácsony: rengeteg magyart fosztanak ki ilyenkor

Pénzcentrum2021. december 23. 13:28

Az ünnepi időszak a tűzesetek és betörések miatt rizikósabb lakásbiztosítási szempontból. Az elmúlt években karácsonykor átlagosan 1100 kárbejelentés érkezett a K&H-hoz, az átlagos kárérték pedig 50 ezer forintot tett ki. Az ünnepek alatt érdemes pár óvintézkedést megtenni.

Nyáron jellemzően a viharok okoznak károkat a lakástulajdonosoknak, decemberben pedig a karácsonyi és szilveszteri időszakhoz köthető balesetek és betörések jelentenek fokozott kockázatot.

A K&H statisztikái szerint a 2018 óta eltelt három évben a decemberi kárbejelentések száma átlagosan 1100 volt, az átlagos kárérték pedig 50 ezer forintot tett ki. A társasághoz jelentett károk esetében nem jellemző a kifejezetten karácsonyi ünnepekhez köthető kártípusok számának jelentős megemelkedése december második felében. A vezeték elfagyások, kisebb lakástűz-esetek illetve betörések az ünnepi időszakban sem haladják meg a bejelentések 1-1 százalékát.

Mindezek elkerülése érdekében azonban az ünnepi időszakban is érdemes pár óvintézkedést megtenni. A katasztrófavédelem kisokosa szerint különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre kell tenni
az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni fontos, hogy olyan izzók, fényfüzérek kerüljenek kihelyezésre a lakásban, amelyek megbízható gyártótól, kereskedőtől származnak A gyenge minőségű izzók tűzveszélyesek lehetnek, sőt, akár áramütést is okozhatnak.

Amennyiben hosszabb időre elutazik a család, akkor a betörők ellen is érdemes felkészülni: bezárni az ablakokat, kiüríteni a postaládát, esetleg meg lehet kérni a szomszédot, nézzen rá néha a lakásra, hogy minden rendben van-e.

Kaszab Attila, a biztosító vezérigazgató-helyettese szerint nem árt a lakásbiztosítás biztosítási összegeire és a fedezeteire is figyelniük a lakásbiztosítással rendelkezőknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Előfordulhat ugyanis, hogy az idén megvalósított felújtások miatt megnőtt az ingatlan újjáépítési értéke vagy több nagyobb értékű tárggyal bővült a lakás.

Éppen ezért érdemes elővenni a meglévő lakásbiztosítási szerződést, és a megfelelő értékekre igazítani. Így gondoskodhatunk arról, hogy a felújított lakásunk, vagy házunk értékére szóljon a biztosítás – összegezte a szakember.

Címkék:
biztosítás, lakásbiztosítás, baleset, tűz, betörés, kh, lakástűz, ünnepek,