Az orvosok fele magánban is rendel: őket nehéz helyzetbe hozza az új törvény

24.hu2020. október 13. 08:30

A magyar orvosok legalább felének van rendelése a magánegészségügyben az állami munkahelyén kívül. Így a magánellátás és az állami finanszírozású egészségügy a törvény sorai között kiolvasható merev szétválasztása mindenkinek káros lehet, és mindkét rendszert megbéníthatja.

Bár hivatalos adat nem áll rendelkezésre,  az orvosok legalább felének az állami munkahelyén kívül a magánegészségügyben is van rendelése, vagyis a magánszolgáltatóknak jelentős elszívó hatásuk van

- mondta a 24.hu-nak Leitner György. A magánellátás és az állami finanszírozású egészségügy a törvény sorai között kiolvasható merev szétválasztása mindenkinek káros lehet, és mindkét rendszert megbéníthatja - jelentette ki a Primus Egyesület elnöke, egyben az Affidea Magyarország magánszolgáltató vezérigazgatója.

A szakember szerint az egészségügyi dolgozók jogviszonyának átalakításával az egész rendszerre ható törvényből a béremelés és a hálapénz szigorúbb kriminalizálása örömteli, az előrelépésnek azonban nagy ára van. Például a röghöz kötés, ami a magán- és a közellátást is hátrányos helyzetbe hozhatja szerinte.

Téves az a megközelítés, hogy csak a magán- vagy az állami ellátás dől össze, mindkettőt negatív hatások érik majd.

A szakértő elmondta: a műtétes szakmákat különösen érzékenyen érintheti a törvény, több szakember, sőt az orvoskamara is azt prognosztizálja, hogy néhány akár el is tűnhet a magánszolgáltatók kínálatából. Az egészségügy komplex rendszer, és sok elemet kell változtatni ahhoz, hogy érdemben javuljon - mondta Leitner. Az egészségügyi ellátásból évről évre egyre nagyobb szeletet kihasító magánegészségügy erősségét azonban nem a fekvőbeteg-ellátás mutatja igazán.

A járóbeteg-ellátás - elsősorban bizonyos szakorvosi vizsgálatok, a labor- és képalkotói diagnosztika - 50 százaléka a magánellátásban történik, már csak ezért sem lenne sok értelme a két rendszer teljes különválasztásának.

- ismertette. Gyakori az is, hogy közfinanszírozott műtétek, illetve szakorvosi konzultációk kiegészítő vizsgálatait is a magánszféra vállalja magára, tehermentesítve az állami ellátást. A járvány első hulláma idején pedig, amikor a közellátás az akut esetek ellátására korlátozódott, a terhesgondozást és a magzati géndiagnosztikát kiugróan sokan keresték a magánszolgáltatóknál.

Címkék:
biztosítás, röghöz kötés, béremelés, magánegészségügy, orvosok, egészségügyi béremelés,