Így hallgattatnák el a tanárokat: még felmondással sem szabadulnának

Népszava2019. október 10. 09:04

Az egyik tankerület titoktartási nyilatkozatot íratna alá a pedagógusokkal, nem beszélhetnének sem a béreikről, sem más, a feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényről, adatról, információról: azokat titokként kell kezelniük, és harmadik személy számára nem hozzáférhetővé tenni.

Néhány héttel ezelőtt a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Ifjúsági Tagozata elindított egy kampányt, amelybe bekapcsolódva rengeteg pedagógus állt nyilvánosság elé, arcukat is vállalva, fotókon közzétéve az esetenként megalázóan alacsony nettó bérüket.

A Székesfehérvári Tankerületben már semmit nem bíznának a véletlenre, írta a Népszava: a titoktartási nyilatkozatot íratnának alá a tanárokkal, amely azután is érvényben maradna, hogy a munkaviszony megszűnt. Ettől pedig csak akkor lehet eltekinteni, ha bíróság vagy más hatóság "a titok" kiadására kötelez, ellenkező esetben fegyelmi eljárást indítanak.

A Székesfehérvári Tankerület nem az első: hasonló előírásokkal próbálkoztak nemrég a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban is. Ott az új munkaköri leírásban szabták volna meg, hogyan kell viselkedniük a tanároknak, azonban - lehetséges, hogy a sajtóvisszhang hatására - a centrum végül visszakozott.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás elmondta a nyilatkozattal kapcsolatban, hogy az ilyen fokú szigor jogsértő lehet: nemcsak abban gátolhatja a tanárokat, hogy beszéljenek az iskolákban tapasztalható problémákról (mint például a munkaerőhiány és az azzal járó anomáliák), hanem abban is, hogy jogsegélyért a szakszervezethez forduljanak. Az érdekvédő szerint nem közalkalmazottaktól, hanem köztisztviselőktől lenne elvárható az, amire a székesfehérvári tanárokat köteleznék, de míg a köztisztviselőknek jár hallgatási díj, a pedagógusoknak szóló nyilatkozatban erről szó sincs.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

APSZ vezető jogtanácsosa, Selmeciné Csordás Mária mindenkit óva int, hogy a nyilatkozatot aláírja: a Munka törvénykönyve szerint közalkalmazotti jogviszony tekintetében nem lehet a jogviszony megszűnését követően is titoktartásra kötelezni a közalkalmazottakat. Valamint elmondta, hogy bár a nyilatkozat szerint a titoktartási kötelezettség megszegése súlyos fegyelmi vétségnek minősül, amelynek esetén alkalmazhatóak a közalkalmazotti törvényben (Kjt.) meghatározott jogkövetkezmények is, a Kjt. fegyelmi felelősséggel kapcsolatos rendelkezéseit 2012. július 1-től hatályon kívül helyezték.

Címkék:
tanár, pedagógus, székesfehérvár, köztisztviselők,