Ilyen marhaságokkal hívogatják a 112-t: mások életével játszanak

Pénzcentrum2019. július 5. 18:02

Megint közzétett egy összeállítást a rendőrség arról, hogy milyen fals hívások érkeznek be a 112-es segélyhívóra. A telefonok majdnem kétharmada fals, ami veszélyes, hiszen foglalják az erőforrásokat a ténylegesen bajban lévők elől. A videó új, de az üzenet a régi: "ilyenkor inkább anyádat hívd, ne a 112-t".

Folytatódik a rendőrség kampánya, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a 112-es segélyhívót csak komoly vészhelyzetben szabad felhívni. Bár ez egyértelműnek tűnhet, de sajnos rengetegen keresik az irányítóközpontot olyan irreleváns marhaságokkal, mint milyen nap van ma, vagy hogy az FBI blokkolja a televíziót.

66,6% - nem jó, de nem is tragikus? De tragikus, mert ez a felelőtlen, segítségnyújtást nem igénylő hívások aránya a segélyhívón. Janklovics Péter kisfilmje új, tanácsa a régi: "Ilyenkor inkább *nyádat hívd, ne a 112-t!"

- írták a Facebookon közzétett összeállításhoz.

Loading...

A központi segélyhívó rendszer 2014. március 13-i működésétől kezdve - amelyhez a katasztrófavédelem 2016 januárjában, a mentőszolgálat pedig 2017 augusztusában csatlakozott - az operátorok 21 086 745 hívást kezeltek, amelynek több mint 66 százaléka nem igényelt tényleges beavatkozást a készenléti szervek részéről.

A fals hívásért akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat a telefonáló. A tudatlanságból vagy szándékosan tett fals bejelentések azoknak az életét kockáztatják, akik valóban bajban vannak.

Címkék:
biztosítás, baleset, rendőrség, segélyhívás, életveszély, 112, segélyhívó, kampány,