Magyarok millióinak szűnhet meg a biztosítása: intézd el, vagy köztük leszel

Világgazdaság2019. április 29. 09:30

A pénzmosás elleni törvény értelmében nem csak a bankokkal, de a különböző biztosító társaságokkal is sok ügyfélnek kell adategyeztetést végeznie - közölte a MABISZ kommunikációs vezetője. Lambert Gábor szerint erre még két hónapig van lehetőség.

Az ügyfeleknek - a pénzmosás elleni törvény értelmében - azonosítani kell magukat - tájékoztatta az InfoRádiót a kommunikációs vezető. Lambert Gábor hozzátette:

a két éve hatályba lépett jogszabály 2019. június 26-át jelölte meg határidőnek, tehát az ügyfelek még két hónapig végezhetik el az adataik újraazonosítását.

A megváltozott szabályok értelmében a pénzügyi intézményeknek rendelkezniük kell a lakossági ügyfelek törvényben előírt személyes adataival, valamint a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányaik másolatával. Ezen felül ügyfeleik kiemelt közszereplői státuszát is meg kell állapítaniuk (vagy nyilvánosan hozzáférhető adatbázis segítségével vagy az ügyfél által tett nyilatkozat alapján) - írja a Világgazdaság.

Az érintettek értesítést is kapnak a biztosítójuktól, hogy mely adatok és dokumentumok hiányoznak és melyeket kell újra felvenni. Lambert Gábor szerint a legegyszerűbb, ha az ügyfelek személyesen bemennek a társasághoz, de postán vagy e-mailen is elküldhetik a szükséges iratokat. Utóbbi esetben azonban csak olyan címről érkezhet üzenet, amit a cég ismer.

A határidő letelte után - az adategyeztetés elmaradása esetén, annak pótlásáig - a biztosítótársaság nem teljesítheti az érintett fogyasztó megbízásait - figyelmeztetett a MABISZ kommunikációs vezetője.

Címkék:
biztosítás, határidő, pénzmosás, mabisz, adategyeztetés, jogszabály, biztosítók,