Óriási veszélyt rejt a kései anyaság: nagy szenvedés lehet a kivárás vége

Pénzcentrum2019. március 25. 11:29

Magyarországon az első gyermeküket szülő nők átlagos életkora 28 év - derült ki egy friss jelentésből. Ezzel bár az EU-s átlag alatt szerepelnek a magyar nők, de a fenyegetettség mégis valós. Ugyanis az Európai Unió hivatalos statisztikái szerint a nők átlagéletkora évről-évre fokozatosan emelkedik Európában. Ez pedig súlyos kockázatokat jelent a még meg nem született gyermekekre.

Az első gyermeküket szülő nők átlagosan 29,1 évesek voltak az Európai Unióban - derült ki az Eurostat hivatalos statisztikáiból. Ez a szám ugyanakkor 2013-ban még csak 28,7 volt, azaz a jelentés szerint fokozatosan, évről-évre nő az első gyermeküket szülő európai anyák átlagos életkora.

Magyarországon az átlagot tekintve valamivel jobb a helyzet, mint Európában. Nálunk ugyanis az első gyermeküket szülő nők átlagos életkora pontosan 28 év, amivel az EU összesített listáján a 8. legjobb eredményét hozzuk. 

Loading...

A lista élén egyébként Bulgária áll, ott az EU-s átlagnál általános 3 évvel szülnek először a nők, de Romániában és Lettországban is viszonylag fiatal az átlag. Ellenben a lista másik oldalán 5 ország is van, ahol az első gyermeküket vállaló nők átlagéletkora 30 év fölött van. Olaszországban, ahol legmagasabb ez a szám, a nők átlagosan 31,1 évesen szülik meg első gyereküket, de Spanyolországban is 30,9 az átlagéletkor, míg Luxembourgban 30,8. 

A velünk szomszédos országok közül Horvátország és Szlovénia is az EU-s átlag alatt helyezkedik el, ám Ausztriában a nők átlagosan 29,3 évesek első gyermekük születésekor. Ez például több mint egy évvel több a magyar anyák átlagéletkorához képest.

Egyáltalán nem mindegy, mikor

Bár a gyermekvállalás ideális esetben hosszú tervezés eredménye, és rengeteg tényező függvénye is egyben, egyáltalán nem mindegy, hogy a nők, milyen életkorban adják rá a fejüket. Egy friss kutatás ugyanis arra mutat rá, hogy az idősebb anyákat sokkal inkább veszélyezteti a vetélés, mint a fiatalabbakat - mutatta be a tanulmány eredményeit a DailyMail.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A téma fontosságát jól jelzi, hogy az elmúlt évtizedekben egyre inkább nőtt az idős anyák száma a fejlett országokban, ugyanis sok helyen a nők először inkább karrierjüket egyengetik, és csak utána fordulnak a családalapítás felé. A későn szülés azonban hatással lehet nem csak különböző szövődmények kialakulási lehetőségére, de a vetések számára is. A Brit Orvosi Folyóiratban (BMJ) publikált új kutatás szerint 

a vetélés esélye 25-29 éves anyák esetében a legkisebb, pusztán 10 százalék.

Ez némileg növekszik 11 százalékra a 30-as éveik elején járó nők esetében, ám a 35-39 éveseknél az oddsok már 17 százalékosak. Innentől felfelé azonban a rizikó nagysága rakétaként lő ki. A kutatás szerint ugyanis a 40-es éveik elején járó nőknél a vetélés esélye már 32 százalék. De a 45 év felettieknél már 54 százalék. 

Ha ezeket a számokat összevetjük a magyar adatokkal, azt látjuk, hogy az első gyermeküket szülő magyar nők átlagéletkora még az ideális szakaszban van. Ám a folyamatos átlagéletkor növekedés azt is jelenti, hogy egyre több az idősebb korban gyermeket vállaló nő, akiknél például már a vetélés rizikója is sokkal magasabb, mint a fiatalabbaknál. 

Címkék:
biztosítás, gyermekvállalás, életkor, pénzcentru.hu,