Tízezrekkel húznak le a magyar biztosítók: így kerüld el az átverést

Pénzcentrum2017. május 17. 10:30

Nyakunkon a nyár, és nem árt elkezdeni lefoglalni a nyaralásunkat. Mostanra a külföldi utak elengedhetetlen kelléke lett az utasbiztosítás, amely olyan horror összegek kifizetésétől menthet meg minket, amelyek az egész családot megrendíthetik anyagilag. Megnéztük, melyik biztosító most a legolcsóbb és milyen biztosítást érdemes most kötni, ha külföldön nyaralunk.

Hamarosan itt a nyár, sokan már most tervezgetik az idei nyaralásukat. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik biztosítónál mennyiért köthetünk utasbiztosítást, és egyáltalán milyen védelemmel tudjuk legjobban biztosítani a család nyaralását.

A kalkulációnk során egy kétgyerekes családot vettünk, akik két hetet (14 éjszaka) töltenek külföldön, július második felében. Két úti céllal végeztük el a számításokat a biztosítók saját kalkulátorain, az egyik egy horvátországi nyaralás, a másik pedig egy olasz út (ez a két külföldi úti cél a legnépszerűbb a magyarok körében).

Melyik most a legolcsóbb biztosítás?

A legolcsóbb utasbiztosítás a fenti feltételek mellett az Uniqánál érhető el, amely a két hétre az egész családnak 15 600 forintért nyújt fedezetet, de a kiemelkedő, extrákkal ellátott bővített csomag is 22 230 forintba kerül (a legfontosabb fedezeteket az alap biztosítás is tartalmazza).

Alapvetően kijelenthető, hogy a legtöbb biztosítónál vagy családi kedvezményt vehetünk igénybe, vagy a gyerekek után jár jelentős diszkont. Érdekesség, hogy az Union csak alap csomagot értékesít az online felületén, míg a nagyobb értékű utasbiztosítások a cégcsoporton belüli Vienna Life-nál érhetők el. A Generali most 10 százalékos kedvezményt ad a Horvátországba vagy a Szlovéniába utazóknak, amit a kalkulátorában is kiemel, egyébként emiatt drágább az olasz biztosításuk, mint a horvát.

Loading...

Tényleg a legolcsóbb a legjobb?

A biztosítók kalkulátorai egyébként kész csomagokat kínálnak nekünk, így a biztosítási összegeket és a fedezetek kiterjedését legfeljebb a nagyobb csomag megvásárlásával tudjuk elérni, és csak ezzel tudjuk magunkat bevédeni például strandos lopás ellen, ez az alap csomagoknak a legtöbbször nem része.

Emellett a biztosítási díj (amit befizetünk) szorosan összefügg a biztosítási összeggel (amit kár esetén kapunk), így hiába olcsóbb egy biztosítás, valószínűleg a kár esetén fizetett maximális összeg is kisebb.

 Emiatt érdemes jól megnézni, mit fedez az adott biztosítás, van-e szükség arra, hogy a drágább védelmet válasszuk, vagy már az olcsóbb is minden szükséges veszély ellen biztosít minket. Persze ez nem enyhíti azt a tényt, hogy hiába nincs szükségünk nagyobb biztosítási összegre, sok kiegészítőt csak a nagyobb csomagban fogunk megkapni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztosítási összeg kiválasztásakor egyébként arról se feledkezzünk meg, hogy az EU-n belül (így Horvátországban és Olaszországban is) elfogadják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (kék kártya), amit a Nemzeti egészségbiztosítási Alapkezelőnél (volt OEP) igényelhetünk. Ez ugyanis több ország esetén szinte a teljes orvosi ellátást fedezi, igaz, az utasbiztosítást ez nem helyettesíti.

Az autóról se feledkezzünk meg

A legtöbb biztosítás mellé köthetünk autó assistance kiegészítőt, attól függetlenül, hogy milyen csomagot választunk. Ezek elsősorban akkor nyújtanak védelmet, ha az autónk út körben meghibásodna, vagy balesetet szenvedünk vele.

A fenti 15 napos útra jellemzően 4 és 7 ezer forint közötti díjat kell kifizetnünk ezért, de a szerviz, a vonatatás kifizetése akár több százezer forintba is kerülhetne, így érdemes lehet megkötni ezt a kiegészítőt, különösen, ha régebbi (legalább 5-6 éves) autónk van. Persze korlátozó tényező lehet, ha már nagyon régi kocsival vágunk neki az útnak, a biztosítók ugyanis 10-12 évnél idősebb gépjárműveket már jellemzően nem biztosítanak.

Címkék:
biztosítás, vienna life, pénzcentrum.hu, utazás, nyaralás, utasbiztosítás, horvátország, olaszország, generali alapkezelő,