Életveszélyes darázscsípés: honnan tudhatjuk, hogy allergiás a gyerek?

Pénzcentrum/InfoRádió2017. április 1. 10:05

Habár darázscsípés ellen jó, ha mindig van otthon allergia elleni szer, az olyan heves allergiás reakcióra viszont, amelyik intenzív osztályt igényelne, nem lehet felkészülni. A kullncsok ellen viszont már egyéves kortól ajánlott a védőoltás, ez ugyanis az egyetlen módszer, amellyel a súlyos következmények megelőzhetők - mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A bogarak, szúnyogok jelenléte ugyanannyira kellemetlen mindenkinek, de nem jelent nagyobb rizikót a gyerekek számára - mondta el az InfoRádiónak Póta György.

Azoknál a rovaroknál, amelyek nagyobb bajt okozhatnak - például a darazsak - már jobban kell figyelni. Meg kell tanítani a gyereket, hogy ne féljen a darazsaktól. Mert a személyes tapasztalatom az, hogy a darazsak nem szoktak csak úgy csípni, csak akkor, ha őket is támadják

- tanácsolta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Elmondta, hogy komolyabb bajt csak annál a gyereknél okoz a darázscsípés, aki genetikusan allergiás a darázscsípésre. Ám nincs olyan vizsgálat, amellyel ki lehet szűrni az allergiát, kizárólag onnan tudhatjuk, amikor az első darázscsípésnél kialakul a baj. Póta György szerint

ezért mindenképpen érdemes otthon receptre kapható allergia elleni szert tartani.

Az olyan heves allergiás reakcióra viszont, amelyik intenzív osztályt igényelne, nem lehet felkészülni - tette hozzá a háziorvos.

Mi a helyzet a kullancsokkal?

Emlékeztetett arra, hogy a kullancs által átvitt fertőzések súlyos következményekkel járhatnak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, hogy már egyéves kortól lehet oltatni a gyereket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Elvileg egyéves kor alatt is lehet, ám a csecsemők még nincsenek nagy veszélynek kitéve, hiszen amíg a gyerek a saját lábán nem közlekedik az aljnövényzetben, addig nem mászik olyan könnyen a bőrére a kullancs. Ám amikor totyogós korba ér, onnantól kezdve reális veszélyt jelenteneka kullancsok

- közölte Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy véli, minden kisgyereket célszerű beoltani. Akik sűrűbben járnak a természetben, azokat minél korábban, míg akik ritkán járnak a természetben, kicsit később is ráér beoltatni. De az óvodai kirándulások, iskolai táborok mindig magukban hordozzák a veszélyt, még akkor is, ha a család egyébként nem nagy természetjáró.

Címkék:
biztosítás, allergia, oltás, kullancs, életveszély, méh,