Buszbaleset: kiderült, mikor hozhatják haza a sérülteket

MTI2017. január 22. 09:30

A péntek éjjeli veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül négyet akár már vasárnap hazaszállíthatnak Magyarországra. A hat súlyos sérült közül két férfi van életveszélyes állapotban, ők akár hetekig is az olaszországi város egy kórházában maradhatnak.

A hat súlyos sérült közül ketten életveszélyes, válságos állapotban vannak, életfunkcióikat gépekkel tartják fenn. Ők egyelőre nem szállíthatók Magyarországra - mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója az M1-en, aki a sérültekért indult magyar mentőcsoporttal tartózkodik a helyszínen.

A buszbaleset sérültjeiért indult magyar mentőcsoport két csapatra oszlott, az egyik a kórházban kezeltek állapotát méri fel, a másik a könnyebben megsérült, szállodában lévő magyarokét. Meggyőződtek róla, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akiket jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt kell ellátni - mondta a helyszínen tartózkodó Győrfi Pál, az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) szóvivője. 

A Borgo Trento kórházban öt, a Borgo Roma nevűben egy súlyos sérültet ápolnak, ők mindannyian felnőttek. A könnyebb sérülteket, főleg gyerekeket már kiengedték a Borgo Trentóból, ők csatlakoztak a szállodában a baleset többi túlélőjéhez. A kórházigazgató elmondta, hogy az intézményben ápoltak közül ketten az intenzív osztályon, az idegsebészeten vannak, "őket még nem sikerült azonosítani". Egy férfi és egy nő súlyos égési sérüléseket szerzett, egy embert pedig csuklótörés miatt vittek be.

A Borgo Roma kórházban ápolják azt a tanárt, aki segített a diákoknak kijutni a buszból, neki súlyos agyrázkódása és könyöksérülése van. Őt az olasz sajtóban hősként ünneplik. A kormány azon dolgozik, hogy a bizonytalanságban lévő szülők minél előbb információhoz jussanak, illetve, hogy a diákok fel tudják dolgozni a történteket. Ezért az iskolában már szombaton is pszichológusok, pszichiáterek segítettek, ez vasárnap és a jövő héten is így lesz.

A diákok folyamatosan érkeztek megemlékezni a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium épületéhez. Sokan gyertyákat, mécseseket gyújtottak, virágokat vittek a bejárathoz. A diákok az áldozatokra emlékezve 16-os számot formáltak mécsesekből és fekete léggömböket is vittek. Az olasz hatóságok kérésére három tagú magyar rendőrszakértői csoport utazott Olaszországba, a baleset helyszínére. A rendőrségi szakemberek az olasz hatóságok munkáját fogják segíteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Várhatóan este érkezik meg a katasztrófavédelem pszichológusokból álló, négytagú krízisintervenciós csoportja Veronába, ők a tizenhat halálos áldozatot követelő buszbaleset túlélőinek és a diákok hozzátartozóinak nyújtanak segítséget a tragédia feldolgozásában. Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány a buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Címlapkép: MTI / Varga György

Címkék:
biztosítás, utazás, buszbaleset, veronai buszbaleset, nemzeti gyásznap,