Szóba sem akart állni vele a biztosító: most 11 millió üti a markát

Pénzcentrum2016. november 30. 10:52

A vitás kérdéseket sokan bírósági úton oldják meg, pedig a pénzügyi kérdésekben a Pénzügyi Békéltető Testület is megoldás lehet. Nemrég derült fény arra az esetre, amelyben egy vitás kérdésben 11 millió forintot kapott egy ügyfél a biztosítójától.

A békéltető testületek munkáját sokan alábecsülik, pedig van rá példa, hogy jelentős lépéseket tudnak tenni az ügyfelek érdekében. Nemrég az ügyfél javára ítélt meg 11 millió forintot a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT), de hogyan történhetett ez meg?

Amikor egy életbiztosítási kárbejelentést (a biztosított balesete után) egész egyszerűen nem fogadott el a biztosító és többszöri panaszra sem válaszoltak érdemben. A kedvezményezettek azonban a PBT-hez fordultak, ahol érdemben foglalkoztak az üggyel.

Az eljárás végén a biztosító kénytelen volt elismerni a kedvezményezett követelésének jogosságát és kifizették a 11 millió forintos biztosítási összeget.

Hogyan segítettek eddig a testületek?

Ha a pénzügyi intézmény a benyújtott panaszra nem reagált érdemben, akkor nem kell egyből a bíróságra menni, hanem a PBT-hez fordulhatunk. A testület egyfajta közvetítőként segíti a felek közötti megegyezést. Az elmúlt öt évben mintegy 21,5 ezren fordultak a testülethez, ezen felül 16,5 ezren a (devizahiteles) elszámolás miatt nyújtották be a panaszukat,

vagyis összesen 38 ezer ügy került a testület elé.

Az beadványok között akadtak olyanok, amelyeket nem lehetett elbírálni (pl: nem fogalmazták meg konkrétan a problémát), de a 14 ezer elbírált esetet így is kivizsgáltak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az elszámolási ügyeknél a békéltetés után 2500 eset folytatódott a bíróságon és mintegy 68 folyamat zajlik még a PBT-nél

 - mondta Kovács Erika, a PBT elnöke. Az összes vizsgált beadvány (14 ezer) 40 százaléka, nagyjából 5,5 ezer ügy zárult le a PBT előtti megállapodásával.

Online vitarendezésre is van lehetőség, amely elsősorban a webshopokban vásárolt vitákban lehet jó megoldás. Ha karosszékből rendeltem, akkor karosszékből lehet intézni a vitarendezést is - mondta Keszthelyi Nikoletta, az NFM államtitkár helyettese.

Változnak a szabályok

Január 1-től egyébként változnak a békéltető testületek működésének feltételei:

  • A PBT döntése már 1 millió forintos kérdéses összeg felett is kötelező érvényű lesz, akkor is, ha a pénzügyi intézmény nem tett alávetési nyilatkozatot.
  • Korábban legalább 3 tagú testületre volt szükség a döntéshez, januártól már egy döntő tag is elég lehet.
Loading...

Címkék:
hitel, biztosítás, megtakarítás, békéltető testület, pénzügyi békéltető testület,