Több mint 20 százalékkal drágultak a kötelező biztosítások

Világgazdaság2015. április 16. 10:30

Nagyot ugrott a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) ára. A Netrisk-index szerint március utolsó hetében már 27 ezer forint fölött volt az átlagos díj, amelyen egy-egy szerződést megkötöttek, azóta kissé mérséklődtek az árak, de még mindig 25 ezer forintot tesznek ki - írja a Világgazdaság.

lyen magas átlagtarifákkal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint utoljára 2010-ben találkoztak az autósok.

Az elmúlt egy évben különösen nagyot ugrottak, tavaly áprilisban még csak 21 ezer forint körül volt az átlagdíj, vagyis 12 hónap alatt körülbelül 20 százalékkal nőttek az árak.

 

A piacon egyértelműen díjemelkedést látunk minden szegmensben, ami logikus reakció a kárgyakoriság 2014-ben tapasztalt emelkedésére

 - magyarázza a fő okot Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs igazgatója. A díjak emelkedése már tavaly elkezdődött, 6-7 százalékkal nőttek az árak az MNB adatai szerint. A biztosítók folyamatosan figyelik egymást, és finomítják a díjaikat 2013 eleje óta, amikortól lehetővé vált az évközbeni tarifahirdetés.

Az áremelkedésnek a növekvő gépjárműhasználat mellett más okai is vannak. 2013-ra belátták a piaci szereplők, hogy nem képesek tovább folytatni az árversenyt. A kárhányad abban az évben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint már bőven meghaladta a 80 százalékot, a piaci szereplők többségénél így veszteségessé vált az üzletág. Tavaly emiatt nagyon sokan emelték a díjaikat, főleg a nemzetközi fuvarozásban érdekelt kamionok, pótkocsis vontatók díjai nőttek jelentős mértékben, akár 50 százalékkal is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
biztosítás, KGFB,