Ezek a növények keserítik meg az életünket augusztusban

Pénzcentrum2014. augusztus 10. 13:01

Nem vagy allergiás? És képzeltbeteg? Mert akkor nemsokára tuti produkálod a tüneteket most, hogy megtudod, hányféle növénytől lehetsz allergiás. Ezek a növények keserítik meg az életünket augusztusban, ez nekik a virágzó főszezon.

Szerencsés, aki nem ismeri a szénanátha tüneteit. Sokaknál szemviszketés, orrfolyás és tüsszögés jelentkezhet bizonyos növények virágzásakor. Néha súlyosabb tünetek is lehetnek: fáradtság, fejfájás, csökkent munkaképesség jelentkezhet. Februártól októberig folyamatosan virágzik valami, a legtöbb embert Magyarországon azonban a most is a pollenjeit szóró parlagfű kínozza.

Védekezni nehezen lehet a pollenek ellen. Felkereshetsz egy pollenmentes területet: de a virágzási időszak sok esetben több hónapig tart, így ez igen nehéz feladat lehet. Létezik megelőző injekciókúra is, ebben az esetben növekvő adagban kapod az adott allergén anyagot, így fokozódik a szervezeted ellenálló képessége. De ezt a virágzás előtt kellett volna elkezdeni beadatni. Illetve van a gyógyszeres kezelés, azonban ezzel nem érhető el a teljes tünetmentesség. Arról nem is beszélve, hogy egyik megoldás sem olcsó, az allergiagyógyszerek - a legolcsóbb pezsgőtablettktól a méregdrága homeopátiás szerekig -  akár több tízezer forintba is kerülhetnek havonta.

Parlagfű

A parlagfű 20 centistől egészen 140 centisre is megnőhet, körben cakkosak. A parlagfűre allergiásoknál sok esetben jelentkezhet allergiás reakció dinnye és banán fogyasztásakor is. Az elhagyatott területek ebben az időszakban tele vannak vele annak ellenére, hogy

 július 1-től 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságot kaphat az, akinek a földjén parlagfüvet talál a hatóság.

További részleteket erről itt olvashatsz.

Lándzsás útifű

A lándzsás útifű 10-40 centi magas, apró virágok díszítik a lándzsaszerű tetejét. Hosszúkás levelei vannak. A növény közepes mértékben allergizáló, de egyébként gyógyhatású, baktériumölő, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő. Lehet belőle teát készíteni, ilyen formában gargalizálni vele, vagy borogatásként felhasználni.

Csalán

A csalán 50-150 centis lehet, jellegzetes cakkos szélét mindenki hamar megtanulja felismerni, hogy a csaláncsípést elkerülje. Aki nem allergiás a pollenjére, annak gyógyír: reumára kiváló, teaként ízületi problémákra javallott. Leggyakrabban nedves helyeken nő, erdős területeken a fák között.

Fehér libatop

A libatop, vagy régies nevén libatalp 20-100 centi magasra nő, bokrosodó növényke, levelei olyanok, mintha összeszorított ujjú tenyerek lennének, vagy éppen aprócska libatalpak. Az allergiások életének megkeserítésén túl jó idegbántalmak, menstruációs zavarok, máj- és vesebántalmak, hasmenés kezelésére. Teája étvágyjavító és vizelethajtó hatású.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fekete üröm

Allergén és gyógyító hatású, emellett fűszerként is alkalmazzák. Gyógynövényként teája étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcscsillapító. Illóolaja nagy mennyiségben mérgező hatású lehet. Állítólag a római katonák a szandáljukba tették, hogy menetelés közben ne fáradjon el a lábuk.

Angolperje

Az angolperje úgy néz ki, mint egy fűcsomó, akár 30-70 centire is megnő, nagyon sűrű növésű. A fűszálas részből hosszú - satnya búzakalászokhoz hasonló - szálak nőnek ki. Valószínűleg mindenki látta már, és fel sem merült benne, hogy allergén lehet.

Selyemperje

Szintén fűféle, a virágzata 10-20 centi hosszú, a kalászkák fehéresek, a csúcsukon gyakran piroslók. Réteken, tisztásokon keressük. Szerencsére hazánkban igen ritka.

Aranyvessző

Magas, bokrosodó növény, sárga sok-sok apró virággal a szárak végefelé. Gyógyhatású növény, de dísznövényként is nevelik sok helyen. Vizelethajtó és méregtelenítő hatású, vesebetegségek kezelésében is használják. Menstruációs, reumás és ízületi fájdalmak enyhítésére is alkalmazható.

 

Címkék:
biztosítás, allergia,