Most még olcsóbb a sífelszerelés: ezt érdemes kihasználni

Pénzcentrum2014. február 17. 15:57

A síszezon derekán sokan gondolnak arra, hogy lecserélnék felszerelésüket. Ehhez nyújthat segítséget az egészségpénztár: ha ugyanis egészségpénztáron keresztül vásárolunk új lécet vagy cipőt, kimondottan sok kedvezmény vár ránk. Persze a spóroláson túl más fontos célokra is használhatjuk a befizetésünket - különösen, ha családosok vagyunk.

Sokan tesznek félre nyugdíjra, lakásra, autóra vagy utazásra, azonban kevesen gondolnak az egészségükre - mint azt sokan gondolják: a rossz dolgok úgyis másokkal történnek. Egy kis takarékoskodással ugyanakkor a váratlan kiadásaink is orvosolhatók. S, hogy miért az egészségpénztár az egyik legjobb választás, hogy félretegyünk egészségügyi kiadásainkra, megelőzésre? A Pénzcentrum.hu ezúttal ebben próbál segítséget nyújtani. Olvasss tovább és megtudhatod azt is, hogyan fordítható az egészségpénztári befizetésünk akár sportfelszerelésre is.


Az egészségpénztári befizetést elsősorban a 20 százalékos személyi jövedelemadó (SZJA) adójóváírás miatt érdemes választani, aminek az összege évente maximum 150 ezer forint lehet. Lényeges, hogy nem csak saját magunkra költhetjük a befizetett pénzt, hanem közeli hozzátartozóink is élhetnek vele. További nem közismert előnyök is származnak abból, ha többet fizetünk be az egészségpénztárunkba.

A sportfelszerelések vásárlása és bérlése is megoldható az egészségpénztáron keresztül. Ugyan adóköteles (azaz nagyjából a 20 százalékos jóváírásnak megfelelő összeget bukunk), viszont a szolgáltatók kedvezményeket adnak, így összességében olcsóbban jutunk a sportfelszereléshez. A legjobb kedvezményeket így február derekán a síboltok környékén találhatjuk. Az egész család felszerelését egészségpénztárral fizetve a megadott kedvezmény mértékét spórolhatjuk meg.

További előny, hogy a 20 százalékos jóváíráson felül a pénztárban lévő pénzünket leköthetjük két évre, ami a lekötés összegére további 10 százalék SZJA jóváírást biztosít (ami közel 4,9 százalékos éves hozamnak felel meg). A pénztárak támogatják a betegségek megelőzését is, így 10 százalékos jóváírást érvényesíthetünk, ha prevenciós célra (szűrővizsgálatok, egészségterv készítés stb.) használjuk a pénztárat. Fontos, hogy ezzel a két plusz lehetőséggel az éves 150 ezer forintos jóváíráson felül élhetünk.

Mi az az egészségterv?
Az egészségpénztárból lehet prevenciós céllal igénybe venni egészségterv elkészítését, ami egy állapotfelmérésnek felel meg. Ha úgy találja a felmérés, hogy kezelés szükséges, akkor a kezelés költségei is finanszírozhatóak a pénztár által, prevenciós szolgáltatásként igénybe véve.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

Címkék:
síelés, sport, egészségpénztár,