Egészségesebb az, aki családban él: a válságra is megoldást jelent

Pénzcentrum2013. október 29. 13:06

A családnak komoly szerepe van az egészség megőrzésében, épp ezért a családközpontú intézkedéseknek a politikai döntéshozók számára is fontosnak, hasznosnak kell lenniük.

Az egészségkilátások a családi életben sokkal jobbak, tovább élnek azok, akik családban élnek - mondta el az OTP - Portfolio.hu Öngondoskodás az Egészség Jegyében Konferencián Csernyikné Póth Ágnes pszichológus, főiskolai tanár. A szakember hozzátette: az egyedülállóknak sokkal nagyobb kockázatuk van olyan betegségekre, mint a szívinfarktus, ráadásul a családban jobbak a rehabilitációs esélyek, egyfajta immunerősítőként is működik.

Épp ezért a családközpontú intézkedéseknek a politikai döntéshozók számára is fontosnak, hasznosnak kell lenniük. A pszichológus szerint fontos demokratikus alapelv a jövő fenntarthatósága is. A másik oldalról ugyanakkor minden családi zavar a jövő nemzedékének zavaraihoz vezethet.

A család jelenti a megoldást a válságra

Napjainkban a szegénység egyik legfőbb forrása az információhoz való hozzáférés, az információ-felhasználás tudásának, készségeinek a hiányából fakad - mondta el előadásában Major Gábor, a Hitel-S Program vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa. A szakember kiemelte: az elmúlt évek gazdasági válsága sok családot értékválságba sorolta, az addigi értékek a krízis alapjává lettek. Csökkent a másod-és harmadállások lehetősége, a családi vagyonok értéke, a jó (banki) ügyfelek rossz ügyféllé váltak, és jelentősen sérültek a családon belüli szerepek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Major Gábor ugyanakkor úgy látja, hogy a válságra adott válasz kulcsa a család, ami értéket és jövőt hordoz, közösséget ad, fel tudja dolgozni a válság tapasztalatait, mintát és keretet ad az "élhető élethez".

Címkék:
biztosítás, öngondoskodás,