Hiába kapnak chipet a kutyák, harmaduk így sem azonosítható

Pénzcentrum2013. szeptember 23. 12:02

Bár egyre nő a chipezett kutyák száma, az állatok 30-40 százaléka így sem azonosítható, mert az adatfelvitel sok esetben hiányos vagy hibás.

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező azonosító mikrochipet tetetni, hogy a kutya gazdája azonosítható legyen. Az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy bár nőtt a chipes kutyák száma, az azonosító számához sok esetben nem tartozik tulajdonosi adat - írja a Délmagyarország című napilap.

A chipezett állatok 30-40 százalékát érinti ez a probléma. Az állatvédő egyesület munkatársai múlt héten két olyan kutyát is mentettek, amelyekben ugyan volt azonosító, csakhogy nem árult el semmiféle elérhetőséget. Ez adódhat abból, hogy például az azonosítót hamarabb behelyezték a kutyába, mint ahogy a nyilvántartó rendszert létrehozták, de sok esetben az állatorvos figyelmetlensége okozza a hiányosságot: rosszul viszi be az adatokat, vagy nem menti el azokat.

A mikrochipek feladata pedig éppen az lenne, hogy segítségükkel az elkóborolt állatokat visszajuttathassák gazdáikhoz, vagy ha szándékosan dobták ki az egykori kedvencet, felelősségre lehessen vonni az elkövetőt. De így tudják értesíteni például azokat a gazdákat is, akiknek kedvencét elütve találják meg az úton. Éppen ezért az állatvédő egyesület azt javasolja, mindenki ellenőrizze le az interneten vagy az állatorvosnál, valóban szerepelnek-e adatok a chipen, és ha igen, azok helyesek-e.

Címkék:
biztosítás, kutya,