Ítéletidő: 2,7 milliárdos kár Magyarországon

Pénzcentrum2013. február 22. 19:02

Február közepéig tetemes károkat okozott a havazás, a jég és az ónos eső nem csak a közlekedésben, hanem az ingatlanokban is. 2013 első két hónapjában eddig közel 26 ezer vagyon- és gépjárműkárt jelentettek be a Generali Biztosító ügyfelei, melyek összértéke már a 2,7 milliárd forintot is meghaladta.

Több mint 4 000 gépjárműkárt regisztrált már idén a biztosítótársaság, mely nagyrészt a havas, csúszós utak számlájára írható. A biztosító 200 millió forintot meghaladó kártérítést már ki is fizetett ezekre az esetekre, azonban a bejelentések feldolgozásával ez akár a többszörösére is nőhet. A legtöbb baleset abból ered, hogy autók megcsúsznak és egymásnak ütköznek, vagy az árokban kötnek ki. A mai erős havazás miatt ennek jelentősen megnő a veszélye, így az idei tél utolsó zord napjain is érdemes nagyon körültekintően vezetni.

A legtöbb esetben a kár megcsúszás, vagy "ráfutás" következménye, de nem ritka a jeges úton történő megcsúszásból eredő árokba hajtás sem. Több olyan esettel is találkoztak a társaság szakemberei, amikor az autó vezetője előzés közben rásodródott a havas úton feltorlódott hóbuckákra és máris az árokban végződött a hétvégi rokonlátogatás. Nem ritkák a parkolás ideje alatt keletkező sérülések, amikor a háztetőkről lezuhanó hó, vagy jégtömb horpasztja be a motorháztetőt és töri be a szélvédőt.

Az elhúzódó tél az ingatlanokban is komoly károkat okozott. A társasághoz 2013 február közepéig mintegy 22 ezer összes vagyonkár-bejelentés érkezett, összesen több mint 2,5 milliárd forint értékben. A károk nagy része lakásokban és társasházakban keletkezett. Leggyakrabban, közel 2 600 alkalommal, tetőbeázásról kapott bejelentést a biztosító, míg a második helyen a viharos erejű szél miatti kárbejelentések voltak több mint 1200 alkalommal.

Nem volt kevés ugyanakkor a hónyomás okozta kár sem az épületeken, ez a szám is több mint 600-ra rúg. Elmondható, hogy csak az időjárás 113 milliós nagyságrendű kárt okozott a Generali által biztosított ingatlanokban. Jellemzően a családi házak, nyaralók tetejét nyomta meg a hó és az arra ráfagyott jég, vagy a lecsúszó tömb törte be a teraszok üvegezett tetejét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
biztosítás,