Tippek: így védd meg az otthonod ősszel, télen!

Pénzcentrum2012. november 3. 11:03

Bár az időjárás sokáig kegyes volt hozzánk, az elmúlt héten beköszöntött az ősz Magyarországra, s vélhetően a dermesztő téli hidegre sem kell már sokáig várnunk. Az esős időszak természetesen a különböző természeti károk elszaporodását is jelenti, melyek ellen nagyon nehéz védekezni, ám nem lehetetlen.

Néhány jótanács megfogadásával ugyanis elkerülhetjük vagy legalább enyhíthetjük az esetleges károkat - tanácsolják a Groupama Garancia Biztosító szakértői.

Így védekezz a víz okozta károk ellen:

  • Árvíz ellen a legjobb védekezés, ha még az ingatlan építése, vagy vásárlása előtt tájékozódunk az építésügyi hatóságnál, a vízügyi hatóságnál (Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség), hogy ingatlanunk biztosan ne épüljön olyan területre, amely árvíz szempontjából veszélyeztetett.
  • Lejtős területre épített ingatlanok esetében a földcsuszamlásból eredő károk megelőzhetők vagy mérsékelhetők megfelelő statikai jellemzőkkel tervezett kerti támfalak építésével.
  • Ha a helyiség padozata talajszint alatt épült, a padozattól a lehetőségekhez mérten minél magasabban tároljuk az ingóságainkat a felhőszakadásból eredő elöntési károk megelőzése érdekében
  • Évente legalább egy alkalommal javasolt a tetőburkolatok áttekintése, amellyel megelőzhető, hogy az esetleges sérülés helyéből kiindulva a fedésben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a fedés sérüléséből eredő nyíláson keresztül a csapadék az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Viharos időjárás esetén a nyílászárókat mindig jól zárjuk be. A személyi sérülések magas kockázata miatt fontos, hogy a repedt ablaküvegeket minél előbb kicseréltessük.

Felkészülés a téli hónapokra:

  • Nyaralónkban vagy otthonunk azon részében, ahol nincs fűtés, a hideg beállta előtt vízteleníteni kell a csöveket az elfagyás megelőzése miatt. Ha esetleg a csövek mégis elfagynának, felmelegítésükre semmiképpen ne használjunk nyílt lángot vagy infra melegítőt, mivel ezektől szétrobbanhatnak. A melegítést forró vízzel, törölközőkkel vagy esetleg hajszárítóval érdemes végezni.
  • Már a tél kezdetén javasolt hófogókat szerelni a háztetőre, mivel a hó megrongálhatja az ereszcsatornát, a tetőről lecsúszó hó pedig balesetveszélyes, illetve kárt tehet a ház mellett parkoló autókban is.
  • Mindössze 20 cm-es hóréteg a tetőn kb. 2 tonna terhelést jelent. A legtöbb tető nem tud ennek tartósan ellenállni, ezért mielőbb érdemes letakarítani a havat a tetőről, mielőtt az meghajlana.

 

Címkék: