Top 10: ezek a veszélyek lesnek rád otthon

Pénzcentrum2012. október 27. 08:02

Minden, ami egy házban megtörténhet. Talán még egy kicsivel annál is több, hiszen egy őz fúrja át magát a fürdőszoba mozaikfalán az Erzsébet téren felállított mintalakásban. Az ideiglenes épületben az Allianz szemlélteti a 10 legtipikusabb háztartási balesetet. Így, aki eddig el sem tudta volna képzelni, mi történik a gumikacsával, ha nyitva marad a fürdőszobai csap, az megnézheti egy iPad képernyőjén keresztül szórakoztató formában. Ez az élmény viszont még nem lesz elég a jó lakásbiztosítás kiválasztásához, amiben a Pénzcentrum.hu próbál segíteni.

Családi programnak sem utolsó megmutatni a gyereknek, mi történik, ha nyitva hagyja a csapot a fürdőszobában és a gumikacsa már a nappali felé úszik. Azoknak is lehet ajánlani az Erzsébet téri november 7-ig megtekinthető programot, akik szeretnék lebeszélni magukat egy akvárium vásárlásáról. A háztartási balesetkiállítás lényege, hogy látványos módon mutatja meg milyen károk is keletkezhetnek otthonunkban. A megrepedt akváriumüveg például azt is eredményezheti, hogy az oda állított kanapénk teljesen elázik az alsó szomszéddal együtt. Ez utóbbi károkat a biztosítások kötelező felelősségbiztosítási része fedezi, míg az előbbi kártalanítása koránt sem ilyen egyértelmű. Függ a szerződésünk tartalmától és a fedezet mértékétől.

A hölgyeknek is megéri végigrángatni párjukat a kiállításon, a 10 leggyakrabban előforduló káresetből 2 is a konyhában történik. Vagy a kenyérpirítóból kirepülő frissen szénné égetett kenyérszeletek vernek le valamit, vagy a látványkonyha minden eleme elevenedhet meg a gáztűzhelyen.


Fogalmunk sincs, milyen gyakori lehet az eset, de biztosan a legpechesebb családok közzé tartoznak azok, akiknek fürdőszobájába maga a természet érkezik meg egy ötvefúróval. Valószínűleg a legkisebbek megnyerése a célja annak az interaktív résznek, ahol őzlábaival tartva a szerszámot egy piros orrú bambi és fúrja be magát az otthonunkba.


Váltsunk biztosítást?

A biztosítási adóra felkészülve, a társaságok beépítették a díjaikba az új költségeket. Akkor érdemes most lakásbiztosítást váltani, ha már nagyon rég újítottuk meg azt és azóta jelentősen növekedett a lakásban tárolt értékünk nagysága vagy maga az ingatlan lett időközben értékesebb. Érdemes utánajárni, hogy nincs-e duplán biztosítva az lakásunk, hiszen ez teljesen felesleges költséget jelent a családoknak. A társasházi biztosítások szinte mindig teljes egészében fedezik a szerkezeti károkat, ehhez csak egy kiegészítő biztosítás szükséges, hogy megvédjük minden vagyontárgyunkat.

Önerővel olcsóbb

Persze nem hiába húzta fel a kis faházikót az Allianz, az akár helyben online is megköthető biztosításának promóciója ez. Az Allianz Online Otthonbiztosítása 20, illetve 40 ezer forint levonásos önrésszel megköthető biztosítás, amelynek az a célja, hogy a néhány ezer forintos károk - kisebb ablaküveg kitörése, kis beázás, felrobbanó kávéfőző - térítése helyett, versenyképes áron, csak a nagyobb kockázatokra adjon teljes fedezetet. A kárrendezési költségeket magasan tartó, "bagatell károk" ugyanis megdrágítják a lakásbiztosítási konstrukciókat. Az ilyen ölköltséges biztosítások azoknak lehet jó megoldás, akik nem a kisebb károkra szeretnének fedezetett kapni, de szeretnék értékesebb vagyontárgyaikat is biztonságban tudni viszonylag alacsony biztosítási díj mellett.
Az önrész vállalásával a biztosítási díj csökkenthető, hiszen ily módon a biztosító kifizetései, adminisztrációs költségei és a kockázatok egyaránt csökkennek. Gyakori jelenség, hogy a biztosítók mindössze pár ezer forintos kárkifizetéseket teljesítenek egy-egy kisebb kár kapcsán, az ügyintézés és adminisztráció díja azonban ezekben az esetekben is terheli a biztosítót. Ez a csalás mértékét is csökkenti, hiszen kitólja azt az összeghatárt, amikor érdemes lehet hamis vagy megvásárolt számlával valamilyen káreseményt igazolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt években számos olyan kényelmi vagy költségoptimalizáló berendezést - hőszivattyút, napkollektort, medencefedést - vásároltak a családok, amelyek biztosítására nem volt felkészülve a piac. Ezekre a berendezésekre köthetnek kiegészítő védelmet a biztosító ügyfelei.

Az összkockázati (all-risks) lakásbiztosítás esetében a hagyományos lakásbiztosításokkal ellentétben nem kell eligazodni a biztosító által definiált biztosítási események és azok kizárásai - azaz a nem térülő események - sorában, hanem egy viszonylag rövid listában megtalálhatók azon káresetek, amelyekre e szerződések nem vonatkoznak. Mindenki életében történhetnek váratlan és kellemetlen események, az ezekből fakadó ismeretlen kockázatok rejtik a legnagyobb veszélyt, éppen ezért érdemes az összkockázati (all-risks) biztosítást választani, hiszen értékeink nem várt helyzetekben biztonságban tudhatók, és akkor - kis túlzással - az sem okozhat problémát, ha a műértéket képviselő váza törik vagy a pezsgős dugó véletlenül a plafonban áll meg, feltéve természetesen, hogy ezek a vagyontárgyak biztosítottak.

Van olyan élethelyzet, amikor a bagatell károk is megterhelik a család kasszáját. Ha a néhány ezer forintos károk ellen is védeni szeretnénk magunkat, akkor érdemes nem önerős biztosítást választani.

Címkék: